För att möjliggöra spelande i högre upplösningar utan att nödvändigtvis belasta grafikkortet hårdare har både Nvidia och AMD satsat på uppskalningstekniker. För konsumenter med grafikkort ur Nvidias Geforce RTX 2000- eller RTX 3000-serie finns DLSS, som nyttjar Tensor-kärnor och artificiell intelligens (AI) för uppskalning. AMD:s DLSS-utmanare FidelityFX Super Resolution (FSR) har inte lanserats ännu, men blir oberoende av specifika hårdvarufunktoiner för att fungera.

AMD avtäckte mer av FSR under Computex 2021, där de bland annat visade upp resultat i spelet Godfall och meddelade att FSR blir tillgängligt med start den 22 juni. FSR är bekräftat till över 100 grafikkort och processorer, men under presentationen var endast Godfall bekräftat i spelväg. Nu rapporterar Videocardz att det rör sig om 7 spel direkt vid lansering och sedan 12 till "inom kort".

AMD-FidelityFXSS-Support-Games-1-850x313.png

Bland de första sju återfinns utöver Godfall bland annat 22 Racing Series, Anno 1800 och Terminator Resistance. I listan över titlar som är på ingång återfinns större titlar som Far Cry 6, Resident Evil: Village och Baldurs Gate III. Totalt handlar det om 19 titlar som källor till Videocardz bekräftat. Utöver speltitlar listas även 44 olika spelstudior som sägs arbeta med FSR. AMD har tidigare sagt att tio olika spelstudior och spelmotorer ska implementera tekniken under 2021.

FSR använder inte AI, och ska gå att ställa in i fyra olika nivåer. Spelare kan välja mellan Ultra Quality, Quality, Balanced och Performance för större möjlighet att balansera prestanda mot tjusig grafik. Performance riktar sig mot de som prioriterar bildfrekvens över bildkvalitet och Ultra Quality är istället det motsatta.

Exakt vilka spel och spelutvecklare som hoppat på tåget tidigt framgår om fyra dagar. FSR blir tillgängligt den 22 juni till grafikkort från både AMD och Nvidia.

Ser du fram emot att prova FSR på något särskilt spel ur listan? Berätta i tråden!