Den mer än fyra år gamla spelkonsolen Nintendo Switch har med sitt bärbara tillika stationära hybridformat tagit världen med storm. Ett återkommande klagomål bland entusiaster är prestandan, där många hoppats på och suktat efter en Pro-version. Under sommaren levererade Nintendo något nytt i form av Switch OLED, där förbättringarna i prestanda dock lyser med sin frånvaro.

Nintendo-Switch-OLED.PNG

Kort innan lanseringen har Youtube-kanalen Nintendo Prime fått tag på ett butiksexemplar av Nintendo Switch OLED i färgen vit. Som brukligt blir det en uppackning, test av spel och en genomgång av alla nyheter där skärmen lyser som starkast. Skärmen tar klivet upp från en 6,2 tum LCD till 7,0 tum OLED, men upplösningen om 1 280 × 720 pixlar står fast.

Den nya skärmen flankeras av andra förändringar, stora som små. Ett stort klagomål med originalet är ryggstöd som anses både instabilt och därtill lätt går sönder. Detta har nu bytts ut ett mer rejält stöd som sträcker sig över hela baksidan och dessutom är justerbart. Spelkonsolens inbyggda högtalare är ska också vara förbättrade ställt mot originalet.

Invändigt återfinns samma Nvidia Tegra X1-krets som tidigare med fyra kärnor Cortex-A57 klockad till 1,0 GHz och 256 CUDA-kärnor av arkitekturen Maxwell. Den senare har en klockfrekvens på 307 MHz i bärbart läge och 768 MHz i dockat läge för att klara den högre upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Vidare har dockningsstationen en inbyggd RJ45-anslutning för anslutning av en Ethernet-kabel, till skillnad från idag där användare måste köpa till en adapter.

En separat och färsk nyhet som inte direkt rör nykomlingen men som nyligen blev aktuell är att Nintendo lämnar stenåldern. År 2021 har de gjort något så spektakulärt som att ge stöd för trådlösa hörlurar över Bluetooth, något som det alltid funnits stöd för i hårdvaran men av outgrundlig anledning lyst med sin frånvaro på mjukvarusidan. Trådlöst ljud år 2021, tål att upprepas.

Nintendo Switch OLED lanseras den 8 oktober och listas i skrivande stund hos svenska återförsäljare för 4 490 kronor inklusive moms.

Mer om Nintendo Switch OLED: