Intels Core 12000-serie levereras med minneskontroller för både DDR4- och DDR5-minnen och det är sedan upp till moderkortstillverkare och köparnas plånböcker att välja spår. Företag som Corsair, Samsung och SK Hynix står redo med färdiga produkter och minneskretsar, där organisationen JEDEC satt basnivån till effektiv klockfrekvens om 4 800 MHz med CL40-timing.

Mycket tyder dock på att primärminnen med högre frekvenser och bättre timings debuterar tillsammans med Intels färska processorer. I ett pressmeddelande visar nu tillverkaren Adata att höga frekvenser inte är några problem, när DDR5-minnen med företagets spelorienterade XPG-märkning skräms upp till skyhöga 8 118 MHz. Grundnivån för minnesmodulen är 4 800 MHz, vilket innebär en frekvenshöjning om drygt 69 procent.

Adata 1.png
Adata 2.png

Tilläggas bör att en XMP-profil på 6 800 MHz med CL46-timings gäller för produkten. Ställt mot denna nivå handlar det om en inte fullt lika astronomisk bedrift på strax över 19 procent. Minnesmodulens grundnivå har spänning om 1,10 volt och CL40-timings, medan XMP-läget driver upp dessa värden till 1,35 volt respektive CL46. För att nå överklockningsrekordet används slappa CL50 och en okänd spänning, sannolikt kring 1,5 volt eller högre. Även detaljer kring exempelvis kylning lämnas åt fantasin.

I samma pressmeddelande överklockas en annan minnesmodul till 8 104 MHz. Här använder XMP-5200-nivån spänningen 1,25 volt, vilket bekräftar att åtminstone två av bolagets DDR5-produkter lämpar sig för den som gillar extremöverklockning. Den överklockade nivån kombineras med CL52-timings, men i båda fall handlar det om 16 GB stora moduler av okänd sort. Adata ska presentera XPG-sortimentet någon gång senare i oktober.

Brukar du överklocka primärminne utanför specifikationer och XMP-profiler? Har du något rekord att stoltsera med? Berätta i kommentarstråden!