Nvidias drivrutiner för Linux är inte sällan under luppen. De ligger ofta ett antal versionsnummer efter sina Windows-motsvarigheter, innehåller stängd källkod och distribueras som en så kallad BLOB (Binary Large Object) där binär data lagras som en enhet. Nvidia har även naglat sig fast i andra standarder än de som Linux-världen i allmänhet gått mot.

Det här har bland annat inneburit problem för skrivbordskompisitören Wayland i Linux. En skrivbordskompositör är i korthet den som avgör hur saker som renderas ska presenteras i gränssnittet. Ett tydlig exempel på detta finns att hitta på Windows-sidan, där Microsoft med Windows Vista introducerade skrivbordskompisitören Desktop Window Manager och temat Aero.

Sedan de första distributionerna med grafiska gränssnitt använder Linux en sådan baserad på X Windows System (ofta kallad X, X.org eller X11), vilken dock anses illa anpassad för moderna datorer. Alternativet heter Wayland och på senare år har protokollet fått vind i seglen. Med AMD och Intel finns numera robust stöd i drivrutinerna för de funktioner som krävs av Wayland.

I början av året utlovade Nvidia förbättrat stöd för Wayland och innan sommaren kom de första trevande stegen från grafikjätten. Med lanseringen av drivrutinsversionen 495.29 tar Nvidia ett betydligt större steg mot att omfamna protokollet Wayland. Utöver förbättrat stöd för Wayland introducerar drivrutinen en indikator för om Resizeable Bar är aktiverat i kontrollpanelen för Linux.

Den nya drivrutinen är än så länge i betastadie och i vanlig ordning med drivrutiner för Linux ligger den några steg bakom Windows, där Nvidia är uppe i versionsnummer 496.13.

Är Wayland-stöd med Nvidia något du gått och väntat på?