Intels Core 12000-serie "Alder Lake" debuterade mot slutet av 2021 och innebär en lång rad nyheter, som DDR5-stöd och PCI Express 5.0. Störst är dock kanske övergången till ny tillverkningsteknik och två nya arkitekturer, för en hybridlösning med imponerande prestanda. I vanlig ordning rullar bolaget ut toppmodellerna med suffixet "K" först, vilka följs av påkostade Z690-moderkort.

Test: Intel Core i9-12900K och Core i5-12600K "Alder Lake"

Inom snar framtid är det dags för mer plånboksvänliga varianter att kliva in på scenen, där Core i5-modellerna generellt är mycket populära och prisvärda. Överklockningsprofilen "der8auer" har fullt upp med att undersöka om Core i5-12400 följer den trenden, men hittar en glad överraskning under testandet. Med vissa moderkort och BIOS-versioner går det att skrämma upp klockfrekvenser och prestanda till nivåer jämförbara med toppmodellerna – trots att överklockning officiellt inte stöds.

12400 oc 5.jpg
12400 OC 2.png

I testandet använder "der8auer" Asus påkostade ROG Maximus Z690 Apex-moderkort med BIOS-version 0811. Som väntat går det inte att justera klockfrekvenserna hos de låsta processorerna genom att skruva upp multipeln, som är det vanligaste sättet att överklocka. Klockfrekvensen är dock en produkt av multipeln och basklockfrekvensen (BCLK), som i standardutförande är 100 MHz. Denna inställning är möjlig att justera, och med reglaget på 131 MHz nås 5,24 GHz stabilt.

Inställningen finns på fler moderkort och i olika BIOS-versioner, men lyser med sin frånvaro i andra, varför det sannolikt inte är meningen att slutkund ska kunna överklocka de låsta processorerna. Därutöver kan funktionen inte finnas på moderkort som saknar en separat generator för klocksignalen. En mer plånboksvänlig B660-variant hör till den skaran, och sannolikt gäller detta för majoriteten av alla moderkort utanför toppskiktet.

Med "Alder Lake" finns många finkorniga justeringsmöjligheter, varför en högre basklocka inte behöver påverka exempelvis PCI Express. I videon beskriver "der8auer" upptäckten som en stor nyhet för överklockare, en nyhet som påminner om överklockningens ursprung. Att köpa en billigare processor och kräma ut extra prestanda var en populär företeelse, inte minst i SweClockers barndom. Det återstår att se om Intel väljer att omfamna situationen i enlighet med "der8auers" förhoppningar, eller om funktionen kommer att försvinna från alla moderkort.

12400 oc 2.jpg
12400 oc 1.jpg

Genom att driva sexkärniga Core i5-12400 till över 5,2 GHz, ökar Cinebench-resultatet med 32 procent. I 3DMark Time Spy Extreme passerar den överklockade processorn AMD Ryzen 7 5800X, och är endast 5 procent efter tiokärniga Core i5-12600K. I faktiska spel bjuds blandad kompott ställt mot K-modellerna, men genomgående kraftiga prestandaförbättringar över standardfrekvenser. Trots högre frekvenser håller sig både temperaturer och effektuttag på mattan.

Med lägre priser och hög prestanda hamnar överklockad Core i5-12400F i klar ledning när "der8auer" beräknar FPS per euro, som i Far Cry 6 är dubbelt så högt ställt mot AMD:s sexkärniga Ryzen 5 5600X från ungefär samma prisklass. Värt att ha i åtanke är dock att det i dagsläget ser ut att krävas ett ordentligt påkostat moderkort, medan höga klockfrekvenser kräver en del tur med kislet.

Läs mer om Intel "Alder Lake":