Det ser ut att vara full fart i Kina för tillfället när det kommer till nya grafikkretsar och grafikkort från i stort sett okända aktörer, och den här gången är det dags för Moore Threads och deras grafikkort MTT S60 och MTT S2000. Båda grafikkorten är baserade på Moore Threads egenutvecklade grafikkretsar, vilka ska ha tagits fram på rekordsnabba 18 månader. Moore Threads grundare, Zhang Jianzhong, jobbade tidigare som global vice president och general manager för Kina i runt 15 år hos Nvidia och har således gedigen erfarenhet i grafikkortsmarknaden.

Vad som är lite mer oklart är hur bra de nya grafikkretsarna är, eftersom företaget har släppt väldigt begränsat med information. Stöd för Windows och DirectX, samt OpenCL, CUDA, Vulkan och OpenGL är däremot på tapeten. Specifikt CUDA-stöd är något underligt, eftersom det är en Nvidia-standard som inget annat företag stöder i dagsläget. Moore Threads grafikkretsar använder sig av vad företaget kallar MUSA-kärnor, vilket tycks vara Moore Threads egen variant av Nvidias CUDA-kärnor och företaget hänvisar också till sin arkitektur som MUSA.

Prestandamässigt är de enda siffrorna företaget har släppt baserat på flyttalsberäkningar, mätt i Teraflops, där MTT S60 med 2 048 MUSA-kärnor och 8 GB LPGDDR4x minne sägs leverera 6 Teraflops och ha en fill rate på 192 Gigapixlar per sekund. MTT S2000 dubblerar kärnorna till 4 096 och likaledes stiger mängden Teraflops till 12, men får 32 GB grafikminne, eftersom modellen är för servermarknaden. Prestandan på MTT S60 sägs ligga något under ett Nvidia Geforce GTX 1070, alltså inget som prestandamässigt kommer att oroa AMD, Nvidia eller ens Intel.

Moore-Thread-MUSA-GPUs-3.jpg
Moore-Thread-MUSA-GPUs-2.jpg
Moore-Thread-MUSA-GPUs-4.jpg

Mer intressant kanske är att Moore Threads byggt in stöd för videoavkodning av filer kodade med H.264, H.265, VP9 samt AV1 upp till 8K-upplösning, samt videokodning av H.264, H.265 och AV1. Grafikkretsarna påstås även ha ett inbyggt AI-ramverk samt en fysisk motor för acceleration av komplexa strukturer och material i spelmotorer. Utöver drivrutinsstöd för x86-processorer ska också ARM och den kinesiska Loongarch processorarkitekturen stödjas. Windows stöds som tidigare nämnt, men också det kinesiska operativsystemet Tongxin, precis som Innosilicon, samt olika Linux-varianter.

Det ser inte ut att finnas några planer på att släppa det nya produkterna utanför den kinesiska marknaden i dagsläget och det finns inte ens ett pris på något av korten som visades upp. Moore Threads ser däremot lite mer seriösa ut än Innosilicon, kanske mest på grund av bakgrunden på företagets grundare.

Framtiden får utvisa om något av dessa företag kan bli stora nog att ta seriösa marknadsandelar från AMD eller Nvidia, men konkurrens är något som begränsats till få aktörer på grafikkretsmarknaden i många år, vilket gör företag som Moore Threads och Innosilicon intressanta att hålla ett öga på.