Google Play Store har sedan länge visat på applikationers sida vilka behörigheter som mjukvaran behöver få för att fungera. Bland annat har det varit möjligt att se direkt på butikssidan om en applikation behöver ha tillgång till telefonens lagring, samtalsfunktioner eller kamera. Behörighetsinformationen som visas i Play Store plockas direkt från applikationen och insamlingen av denna har mer eller mindre skett automatiskt.

Förra året meddelade Google att ändringar i företagets regler kring hantering av användardata. I och med ändringarna lades ansvaret på utvecklare att delge vad för användardata som samlas in och vad den ska användas för, samt vad för behörigheter applikationen behöver. Detta betyder att ansvaret att delge information om datahantering och behörighet ligger helt hos utvecklarna, samt att utvecklarna har full kontroll över vilken information som delas. Om Google upptäcker att det uppstår bluff och båg i informationen, ska företaget vidta "lämpliga åtgärder".

På IOS-fronten har utvecklare redan ansvaret att delge information om en applikations behörigheter och vilken data som samlas in om användaren. Systemet har kritiserats av bland annat The Washington Post, som i samband med en granskning upptäckte att behörighetsinformationen till applikationer ofta var missvisande och i vissa fall helt felaktiga.

Trots denna ändring kommer information om en applikations behörighet fortfarande samlas in och finnas tillgänglig i Google Play Stores databas, men är ersatt av utvecklarnas information. Vidare ska användaren själv kunna bestämma vad för behörighet en applikation ska ha när applikationen startas. Användare som fortfarande vill ha denna automatiskt genererade behörighetsinformation har möjlighet att se denna via tredjepartsbutik som bland annat Aurora Store.

Har du stenkoll på vad för behörighet dina applikationer behöver?