De senaste åren har den generella utvecklingen för datorlådor rört sig mot högre luftflöde och mer exponerade komponenter. Följaktligen är meshgaller och härdat glas två vanliga inslag hos många färska produkter. Ett material som inte är lika vanligt i datorsvängen är kolfiber, men nu slår EVGA ett slag för detta och satsar samtidigt helhjärtat på synliga komponenter och luft.

Produkten heter kort och gott E1 och avtäcktes redan i januari, men företaget släpper nu en video med en genomgång av chassit i egen hög person. Samtidigt blir det tillgängligt genom EVGA:s webbplats, både som fristående produkt och som del i ett komponentpaket. E1 har yttermått 320 × 610 × 590 millimeter (B × H × L) och det rör sig i allra högsta grad om ett luftigt upplägg, där front-, topp- och sidopaneler lyser med sin avsaknad. Stommen är av kolfiberväv och väger 1,2 kilogram, medan total vikt för E1 är låga 4,5 kilogram.

E1 1.jpg
E1 6.jpg
E1 5.jpg

Det okonventionella fortsätter även innanför stommen, där fästpunkterna för moderkort och grafikkort syns på en ram upphängd med stålvajer. Bakom moderkortet finns plats för nätdel, medan grafikkortet monteras stående med hjälp av en PCI Express-förlängningskabel. Kortet vilar sedan på en hylla, samt skruvas in i bakkant. Chassits öppna karaktär möjliggör processorkylare av valfri höjd, men stöd finns för upp till en 360-millimetersradiator, som skruvas fast i en nätliknande panel som hängs i toppen eller fronten.

E1 3.jpg
E1 4.jpg

Kolfiber är kanske vanligast i samma kretsar som snabba bilar, och i samma härad passar även de tre analoga mätare som medföljer. Mätartrion visar processor- och grafikkortstemperaturer och fästs på stommen. Under dessa finns lättillgängliga anslutningar i form av tre USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), där en är Type-C, samt ljud in och ut. Avslutningsvis är även chassits prislapp som hämtad från lyxbilsvärlden, där E1 går loss på 1 600 USD – motsvarande omkring 20 000 kronor inklusive moms.

Behöver din stationära dator lite mer Koenigsegg-flärd?