Lanseringen av Intel Arc "Alchemist" går inte som en dans på rosor och kritik från recensenthåll riktas främst mot bolagets drivrutiner. Det talas också om att partnertillverkare är tveksamma till att börja producera Arc-grafikkort. Detta är möjligtvis en anledning till att den enda tillgängliga Arc A380-modellen varit signerad tillverkaren Gunnir, som förra veckan fick sällskap av Asrocks Mini ITX-version.

MSI-ARC-A380-hero.jpg

Nu rapporterar Videocardz att också MSI ansluter, och till skillnad från de två andra aktörerna använder MSI referensnivåerna för Arc A380. Med detta följer klockfrekvenser om 2 000 MHz och minneshastighet om 15,5 Gbps, men också ett TBP-värde som stannar på 75 watt. Således behövs ingen extra stömmatning och temperaturerna kan hållas i schack med en mindre kylarlösning, något MSI omfamnar. Kortet har två små fläktar och håller låg profil med måtten 172 × 75 × 38 mm.

Det kompakta grafikkortet är dock ingenting som omedelbart blir tillgängligt, eftersom det inledningsvis släpps i Kina, men också som del i MSI:s färdigbyggda datorer. Acer är inte kända för att producera egna grafikkort, men också de gör som MSI och bestyckar nu vissa datormodeller med Arc A380-kort. I motsats till de färska uppgifterna om försiktighet från partnertillverkarna finns det alltså uppenbarligen några mer namnkunniga aktörer som vågar sig på Intels grafikkortssatsning.

acer arc.jpg

Videocardz uppmärksammar vidare att nämnda Acer-system dyker upp hos den franska återförsäljaren Boulanger, men det handlar om förköp och lansering i oktober. Tilläggas bör dock att det är första butikslistningen på Arc A380 utanför Kina. Systemet innehåller Intel Core i5-12400F, 16 GB primärminne och 512 GB lagring samt Arc A380, till en prislapp om 950 euro. Samma butik listar ett snarlikt system med Geforce RTX 3060 för 1 000 euro, vilket antyder att åtminstone färdigbyggda Arc-datorer inte ser ut att försöka ta marknadsandelar genom blygsam prissättning.