Efter nära ett årtionde av diskussioner och de sedvanliga många vändorna genom EU:s lika många instanser klubbades under måndagen slutligen det sista godkännandet av en ny lag om enhetlig standard för laddare. Från och med år 2024 måste tillverkare av allt från mobiltelefoner till tangentbord utrusta enheterna med USB Type-C för laddning, i syfte att minska mängden elskrot och förenkla för konsumenter.

EU-parlamentet röstar för USB Type-C

Vad gäller telefoner har merparten av de som tidigare använt äldre Micro USB-standarden migrerat till USB Type-C sedan flera år tillbaka – men det finns ett stort fruktigt undantag. De senaste åren har Apple visserligen utrustat Macbooks av olika slag och Ipads i Pro- och Air-familjerna med USB Type-C. Det har däremot uteblivit på Iphone och det är inte utan motvilja teknikjätten nu bekräftar att Lightning-kontakten är på utgång även där.

För att Apple, eller något annat bolag för den delen, ska få fortsätta sälja produkter som omfattas av den nya lagen efter år 2024 måste de helt enkelt byta till USB Type-C. I en intervju med Wall Street Journal (via GSM Arena) bekräftar Apples marknadsföringschef Greg Joswiak att så är fallet även för Iphone, och att de pensionerar Lightning-kontakten trots att "de inte är nöjda med förändringen".

Eftersom att även hörlurar och headsets omfattas är det sannolikt att bolaget får tänka om även vad gäller Airpods-sortimentet, även om det finns vissa undantag för enheter som är så pass små att EU:s föredragna kontaktdon inte får plats. Exakt när förändringen sker nämns inte, men eftersom lagen inte omfattar produkter som lanseras innan den träder i kraft finns fortfarande utrymme för ytterligare en generation Lightning-bestyckade telefoner och tillbehör nästa höst.