Stationära datorer i all ära, men det finns även ett mängd andra lösningar för att spela PC-spel som bärbara speldatorer eller molnbaserade lösningar. En av de lite mer obskyra varianterna är att koppla ihop en bärbar dator med ett externt grafikkort genom Thunderbolt. På så vis kan användaren komma åt fördelarna med en tunn och lätt bärbar dator och samtidigt ha tillgång till betydande grafikprestanda när spelsuget dyker upp.

Nvidia Geforce RTX 4090 "Ada Lovelace" – inflation i pris och prestanda

Ofta används mindre kraftfulla grafikkort i sådana lösningar, men Youtube-profilen Jarrod's Tech nöjer sig inte där. I stället dras konceptet till det extrema med ett Nvidia Geforce RTX 4090. Efter både modifikationer och ett utbytt nätaggregat tar bjässen äntligen plats i Razers Core X Chroma, och det hela kopplas ihop med bärbara datorer via Thunderbolt 3.

eGPU 4090 Ingress2.jpg

Bildkälla: Jarrod's Tech

Jarrod's Tech testar lösningen med två olika bärbara datorer. De mer traditionella datorerna i sammanhanget representeras av Asus Zenbook 14 OLED, men även den större speldatorn Aorus 17X från Gigabyte tillåts delta i leken. Den förstnämnda har Intels Core i7-1260P under huven, en 12-kärnig variant med 4 prestandainriktade kärnor. Speldatorn är utrustad med Core i9-12900HX, med betydligt högre effektbudget och 16 kärnor, varav 8 är den vassare typen.

eGPU 4090 Cinebench.jpg

Bildkälla: Jarrod's Tech

eGPU 4090 PCIE.jpg

Prestandan jämförs med en väl tilltagen stationär dator med AMD Ryzen 9 7950X, vars stora lyft i processorprestanda jämfört med de två bärbara datorerna visas med hjälp av Cinebench. Även PCI Express-bandbredden som Thunderbolt erbjuder ligger långt efter i 3DMark-testet, med drygt 2 GB per sekund för de bärbara datorerna och knappt 27 GB per sekund för den stationära.

Utfallet av konfigurationen visar sig variera rejält beroende på vilket spel som testas. I vissa spel som exempelvis God of War ligger prestandan på en bra nivå, även om den konsekvent är mycket lägre än vad som erbjuds av den stationära datorn. Samtidigt är prestandan i spel som Assassin's Creed Valhalla minst sagt bristfällig. Här uppnår Zenbook-datorn endast 35 procent av den stationära datorns prestanda i 1 920 × 1 080 pixlar.

eGPU 4090 God of War.jpg

Bildkälla: Jarrod's Tech

eGPU 4090 AC Valhalla.jpg
eGPU 4090 Halo Infinite.jpg
eGPU 4090 Metro.jpg
eGPU 4090 RDR2.jpg

Ännu värre går det för speldatorn Gigabyte Aorus 17X, som trots sin kraftfullare processor presterar avsevärt sämre än den mindre datorn i flera av spelen. Jarrod's Tech lyckades inte åtgärda problematiken, men spekulerar att det är något som spökar med Thunderbolt-anslutningen på datorn.

Avslutningsvis rekommenderar Jarrod's Tech inte att använda ett externt Geforce RTX 4090 till en bärbar dator. Grafikkortet begränsas kraftigt av både processorerna och den begränsade PCI Express-bandbredden som erbjuds, vilket leder till en markant prestandaförlust i spel. Samtidigt kan en förbättring skymtas på horisonten, då nästa version av Thunderbolt med dubblerad bandbredd till 80 Gbps är på ingång.

Har du testat att använda dig av ett externt grafikkort? Vad tycker du om konfigurationen? Dela med dig i tråden!