Numera når SSD-enheter hastigheter om tusentals megabyte per sekund (MB/s) och fortare blir det. Nya enheter med PCI Express 5.0 är på ingång, men högre hastigheter kommer på bekostnad av högre strömförbrukning. Det leder i sin tur till ökad värmeutveckling och ett större behov av kylning för att inte riskera överhettning och prestandaförlust.

På den hittills första SSD-enheten med PCI Express 5.0, från japanska CFD Gaming, löses det med hjälp av både kylfläns och en fläkt modell pytteliten. En liten fläkt måste inte betyda oljud, däremot måste en liten fläkt ta sig upp i högre varvtal för att ge någon effekt. Den kombinationen förknippas generellt sett inte med varken låga eller behagliga ljud och CFD Gamings SSD är inget undantag

Inlägget saknar siffror vad gäller ljudvolym och temperaturnivå. Det är därtill inspelat relativt nära fläkten, vilket inte bjuder på några ljudmässiga fördelar. Avnjutes klippet med hörlurar påminner det lite om en annalkande och arg bisvärm, alternativt som en något avlägsen dammsugare. Det är möjligt att ljudet inte är lika påträngande om datorn placeras en bit bort, men någon ljuv melodi är det sannolikt inte tal om, oavsett avstånd.

Medan CFD Gamings SSD-enheter inte väntas leta sig utanför Japans gränser är designen inte unik. En i princip identisk kylarlösning med fläkt återfinns bland annat på Corsairs MP700 , vilket talar för att fler blixtsnabba snurrdiskar gör sina röster hörda i framtiden.