Microsofts Surface-enheter har sedan start använt sin egen magnetbaserade kontakt, Surface Connect, medan resten av teknikvärlden har gått över helt till USB Type-C. En ny läcka kan dock vara en stark indikator på att Microsoft är på väg att lämna sin egen kontakt bakom sig till förmån för USB Type-C.

bRmN5qZrxATefoai5G59gX-970-80.jpg.webp

USB Type-C så långt ögat kan nå! Och några Type-A.

c84f2Y7Zrzbynmue3sBWAZ.jpg

Utöver ny kontakt ser dockningsstationen smalare ut.

Windows Central delar med sig av bilder på vad som sägs vara Microsoft Surface Dock 3, där företagets egna kontakt lyser med sin frånvaro. Istället används USB Type-C med Thunderbolt 4 för att koppla dockningsstationen till en Surface-dator. Med den nya kontakten kan Surface Dock 3 även bli kompatibel med betydligt fler enheter istället för att endast kunna användas med Surface-märkta datorer.

Utöver USB Type-C för koppling till datorn är dockningsstationen utrustad med två USB Type-C-portar, två USB Type-A-portar, Ethernet, en 3,5mm ljudutgång och en strömkontakt. Jämfört med tidigare dockningsstationer har utseendet ändrats och enheten är smalare och nättare.

Enligt rykten väntas Surface Dock 3 dyka upp inom en snar framtid och prislappen lär ligga på samma nivå som tidigare versioner, mellan 3 000 och 4 000 kronor. Huruvida Microsoft är helt redo att lämna Surface Connect bakom sig även i sina Surface-datorer återstår att se, men en sådan ändring skulle tas emot med öppna armar av Surface-entusiaster.

Kommer du sakna Surface-kontakten om Microsoft går över till USB Type-C?