På sin blogg skriver svenska VPN-tjänsten Mullvad att företaget utsattes för en husrannsakan utförd av nationella operativa avdelningen, NOA, den 18 april.

Polisen kom med en fullmakt att beslagta datorer med kunduppgifter, men efter att Mullvad kunnat visa att inga sådana uppgifter stod att finna i några av datorerna som finns i företagets lokaler i Göteborg gick polisen därifrån tomhänta.

Företaget skriver att det påpekade för polisen att det vore olagligt för dem att beslagta utrustning om de inte hade skäl att tro att den faktiskt innehåller det polisen var ute efter. Efter demonstrationen, som tydligt visade att servrarna inte innehåller några kunduppgifter, och ett samtal med åklagare valde polisen att inte beslagta något.

Enligt Mullvad är det här första gången sedan starten för 14 år sedan som företaget har fått påhälsning av polisen. Sverige är hemvist för två VPN-tjänster som båda är kända för att mena allvar med "inga loggar". Utöver Mullvad finns även OVPN, som år 2020 stämdes av Svensk Filmindustri och Nordisk Film men vann i Patent- och marknadsdomstolen.