Noctua är inte kända bara för sitt ikoniska färgtema. Med åren har de blivit lika välkända som perfektionister, något som leder till långa utvecklingstider och lanseringsdatum som sällan hamnar närmare än "snart". När Jonas och Calle stegar in bland de brun-beiga båsen på Computex 2023 bjuds det däremot på andra bullar – nästa generation av jättekylaren NH-D15 står för dörren.

Originalet lanserades år 2014, det vill säga för nästan tio år sedan. I ny tappning rör det sig fortfarande om ett påkostat dubbeltorn, där rejäla kylflänsar sällskapas av fläktar i storlekarna 140 millimeter.

noctua-computex-2023-7.jpg

Noctuas nya bjässe.

noctua-computex-2023-18.jpg

Dubbel dubbelmacka in action.

noctua-computex-2023-6.jpg

Prototypfest i Noctuas bås.

noctua-computex-2023-8.jpg

Bottenplattan växer för att göra rum för fler värmeledningsrör.

noctua-computex-2023-10.jpg

Bottenplattans storlek ställt mot ett mindre syskon.

Bland förändringarna syns ett ökat antal värmeledningsrör, som går från sex till åtta stycken, sällskapat av en större bas för att rymma utökningen. Andra finesser inkluderar en offset-design för att inte krocka med PCI Express-porten på vissa moderkort.

Nya fläktar är en viktig del men försenad del av receptet

Den viktigaste pusselbiten för att krama ytterligare prestanda ur ett storleksmässigt ungefär lika stort paket är dock fläktarna. Med en ny fläktdesign är det möjligt att minska avståndet mellan fenorna på kylflänsen från 1,9 millimeter till 1,6 millimeter. Den lilla skillnaden innebär att Noctua kan skruva upp arean med 20 procent, för mer effektiv värmeavledning.

noctua-computex-2023-1.jpg

Den berömda fläkten.

De nya fläktarna är dessvärre också den stora haken, åtminstone för tillfället. Kylflänsens design är spikad och klar, men fläktarna är för närvarande inte riktigt färdigställda. Det är inget nytt i sig – utvecklingen av 140-millimetersfläktarna påbörjades redan år 2015.

Under den tiden har de fått börja om flera olika gånger. Utvecklingen beskriv som en väldigt svår och långdragen process, som inkluderar många långtidstester för att försäkra att exempelvis ramen och fläktbladen håller formen över tid. Efter att ha stöpt om receptet och slutligen landat i ett nytt materialval – mer specifikt från ABS-plast till Sterrox – tror de att de till slut lyckats slå huvudet på spiken.

► Läs mer från #Computex-2023

Det innebär däremot att de fortfarande måste validera sina fläktar på nytt och det dröjer därmed innan Noctua kan producera hela paketet. Med lite tur väntas kylaren, inklusive fläktar, dyka upp lagom till nästa år.