För några år sedan testade Microsoft att inkludera en ny knapp på sina tangentbord (må de vila i frid). Den kallades Office-knappen och användes för kortkommandon som öppnade program som Word, Excel och Powerpoint.

De här kortkommandona visar sig leva vidare även på andra tangentbord, där Office-knappen ersätts av kombinationen shift-alt-ctrl-win, skriver Paut Thurrott på X (tidigare Twitter) och ger som exempel kortkommandot shift-alt-ctrl-win-L som öppnar Linkedin i systemets standardwebbläsare. Linkedin ägs av Microsoft men är inte en del av Office eller Microsoft 365-tjänsten.

Övriga program och tjänster som kan öppnas med skift-alt-ctrl-win-kommandon är Word (W), Excel (X), Powerpoint (P), Outlook (O), Teams (T), Onedrive (D), Onenote (N) och Yammer (Y). Om du inte har programmet i fråga installerat öppnas webbversionen istället.

Paul Thurrott påstår i sitt inlägg att dessa kortkommandon ingår i Windows och inte kan stängas av, men The Verge rapporterar att det faktiskt finns en Register-nyckel som kan ändras om du inte av misstag vill råka öppna Linkedin när du slinter på fem tangenter. Följande kommando utfört som administratör stänger av kortkommandona:

REG ADD HKCU\Software\Classes\ms-officeapp\Shell\Open\Command /t REG_SZ /d rundll32