De första recensionerna har börjat komma in för Apples mixed reality-headset Vision Pro. De flesta kritiker är eniga om att det finns en rad spännande funktioner som inte funnits bland andra VR-verktyg.

Todd Haselton på CNBC inleder med att han tröttnat på stora VR- och AR-lanseringar som kommit under åren och var något skeptisk till Vision Pro, men att han blivit positivt överraskad. Haselton lyfter headsetets skärmkvalitet och upplösning som riktigt vassa, då man kan exempelvis läsa text och se filmer mycket smidigare än med andra VR-headsets. Han ger även beröm till 3D-landskapen som headsetet kan generera, samt att gränssnitt och funktioner är enkla att navigera sig genom.

Det påminde mig lite om Iphone-stunden, när Apple lanserade multitouch-funktionen för sin skärmar som helt förändrade hur vi interagerar med telefoner som man innan navigerat med en touchplatta eller ett tangentbord. – Todd Haselton

En mer skeptisk röst är Nilay Patel på The Verge, som menar att Vision Pro både ger och tar. Patel anser att headsetet begränsas av att delvis behöva kopplas till en strömkabel. Han uttrycker även hur headsetet är tungt och kan därför bli ett problem vid längre sittningar. Trots det är Patel imponerad av passthrough-funktionen, som ska kunna generera hur din omgivning ser ut och augmentera den med andra funktioner, på skärm. Men även den har sina begränsningar.

Problemet är att kameror är fortfarande kameror och skärmar är fortfarande skärmar. I lägre ljus har kamerorna antingen ökad exponering till skärpans bekostnad eller ökad ISO till ljusets bekostnad, som sedan behöver reducerat brus och då blir saker suddiga och tråkiga. – Nilay Patel

"Som en dyr tv"

Båda recensenter är även skeptiska mot den höga prislappen, på 3 500 dollar. Todd Haselton menar att det är det enda som håller honom från att köpa headsetet. Däremot tycker Nilay Patel att priset är jämförbart med en dyr tv - och att det kanske vore mer värt att köpa en tv med de pengarna.

Hade du kunnat tänka dig köpa Apples Vision Pro?