Deus Ex från 2000 är ett av tidernas mest älskade och inflytelserika spel. Det har flera gånger utsetts till ett av de bästa spelen någonsin och kombinationen av förstapersonsaction och rollspelselement var banbrytande, även om det inte var det första spelet som blandade genrerna.

deux ex 1.jpg

Deus Ex med ray tracing.

Nu har spelet följt andra klassiska titlar som Unreal Tournament och Morrowind och fått en modern uppdatering av renderaren via Nvidias RTX Remix. Det är tack vare modden Echelon Renderer som precis har släppts i skarp version och ger spelet fullt stöd för ray tracing, närmaste bestämt den mer avancerade varianten path tracing. Inga nya ljuskällor har tillförts, istället skickar modden information om de existerande ljuskällorna från originalkartorna till RTX Remix. Skärmdumpar visar bland annat hur gallerstängsel kastar korrekta skuggor mot en vägg.

deux ex 2.jpg

Skuggor från gallerstängsel.

Själva spårandet av strålar sköts av RTX Remix, men Echelon Renderer gör även en hel del annat för att göra spelet mer spelbart på moderna datorer och med den förbättrade renderingen. Det handlar till exempel om stabil geometri som gör att det flimrar mindre, och flera kompatibilitetsfixar för modern hårdvara och nyare versioner av Windows.