1974 lämnade Federico Faggin Intel där han ledde utvecklingen av världens första kommersiella mikroprocessor, 4004. Tillsammans med Ralph Ungermann grundade han processortillverkaren Zilog och utvecklade den nu legendariska processorn Z80.

Z80 designades för att vara kompatibel med kod utvecklad för Intel 8080, och har allt sedan lanseringen använts i alla möjliga elektronikprodukter: Datorer som Sinclair ZX Spectrum och TSR-80, spelkonsoler som Sega Master System och Nintendo Game Boy, grafräknare som TI-84 (lanserad så sent som 2004), syntar som Roland Jupiter-8, och inte minst i elektronik för industriella och militära ändamål.

Nu har Zilog meddelat att den anrika processorn efter nära 50 år läggs ned och företag som behöver nya har fram till juni på sig att lägga de sista beställningarna, rapporterar Techspot. Idag tillverkar Zilog inte Z80 i egna fabriker utan hos en tillverkarpartner, som ska ta den produktionsanläggningen ur bruk. Uppenbarligen är efterfrågan på processorn inte hög nog för någon annan att ta över.