Enligt Doug Friedman, analytiker på Amerikan Technology Research har Nvidias president och grundare Jen-Hsun Huang potential att vända AMD:s förlustsiffror och styra upp verksamheten. Nvidia har inga problem att konkurrera på grafikkortsmarknaden, där AMD har närvaro i form av ATI, men företaget för tillfället inga förutsättningar för att ge sig in på CPU-marknaden. Både AMD och Intel planerar att släppa processorer med inbyggd grafikkrets, och detta skulle kunna äventyra Nvidias position på marknaden.

Doug Friedman säger också att Jen-Hsun Huang kan se andra värden i att äga AMD. Bland annat är det ett ypperligt tillfälle att expandera Nvidia som företag:

One candidate to consider would be Jen-Hsun Huang, who is a serial deliverer with a passion for execution and perfection. We do not believe Huang would even consider leaving nVidia to go to AMD (he told us so). However, we do not believe he would walk away from the challenge of buying AMD on the cheap and turning the company around.

Friedman berättar vidare att AMD:s aktieägare inte skulle ha något emot ett uppköp. Det finns påtryckningar från aktieägarna att leverera bättre resultat än tidigare, och en eventuell omstrukturering med nytt ledarskap skulle kunna vara efterlängtat.

Det finns dock flera problem som Nvidia måste lösa om de vill köpa AMD. Till att börja med så är det totala marknadsvärdet på AMD:s utställda aktier 3,7 miljarder dollar. AMD har utöver det 1,9 miljarder dollar sparade, och har dessutom skulder på 3,1 miljarder dollar. Nvidia har å andra sidan enbart 1,8 miljarder dollar utöver sina utställda aktier, och att köpa ett företag av AMD:s storlek skulle sätta djupa spår i Nvidias ekonomi för en lång till framöver.

Ett annat problem är att Nvidia och ATI under samma tak skulle kunna uppröra både EU och USA, då det kan strida mot konkurrenslagstiftning att köpa upp huvudkonkurrenten. I EU finns en lag som säger att företag måste ha tillstånd om de ska köpa upp en stor konkurrent.

Avslutningsvis skulle ett uppköp av AMD innebära att Nvidia måste förhandla fram en ny x86-licens från Intel. AMD har tillstånd att tillverka x86-processorer, men detta tillstånd gäller enbart AMD och kan inte föras över till någon tredje part. Detta betyder att AMD, under Nvidia, inte skulle ha licens för Athlon och Phenom, om inte Nvidia omförhandlar avtalet med Intel.

Det har även spekulerats kring att IBM kan komma att köpa AMD, men enligt Friedman och American Technology Research har Nvidia mest att vinna på uppköpet. Det är i vilket fall ingen omöjlighet att AMD blir uppköpt. Bara för någon vecka sedan ville Microsoft köpa Yahoo, som befinner sig i en liknande finansiell situation som AMD.

Källa: X-bit labs