Cooler Master Novatouch TKL

IMG_4163.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Cooler Master

Modell

Novatouch TKL

Brytare

Topre 45g (modifierade)

Anslutningar

-

Dimensioner (BxHxD)

359 x 138 x 39 mm

Vikt

895 g

Pris

Där de tyska Cherry MX-brytarna har utgjort den absoluta stommen i Cooler Masters sortiment av mekaniska tangentbord, däribland i den populära Quick Fire-serien, är Novatouch TKL den första modellen från företaget att frångå detta. Här handlar det istället om varianter från den japanska tillverkaren Topre, som hittills varit relativt okända för den stora massan.

IMG_4165.jpg

Novatouch TKL är utan tvekan det mest avskalade tangentbordet att lämna Cooler Masters fabriker. De tre sista bokstäverna i namnet, TKL, står för tenkeyless och innebär att modellen saknar Numpad-delen som vanligtvis sitter på tangentbordets högra flank. Anledningen att dessa tangenter slopas på vissa modeller kan vara av flera skäl, men oftast brukar det handla om ergonomi då användaren inte behöver sträcka sig lika långt efter musen.

Modeller utan Numpad brukar även vara billigare jämfört mot fullstora tangentbord då antalet brytare är färre. När det kommer till Novatouch TKL har detta dock ingen inverkan på priset då modellen går loss på minst sagt saftiga 1 700 kronor – och detta utan varken bakgrundsbelysning, lysdiodsindikatorer eller makrofunktioner.

IMG_4166.jpg

De få extrafunktionerna som tangentbordet faktiskt har återfinns i ovankant och kräver att Fn-tangenten hålls ner för aktivering. Dessa delar tangenter med F1 till F12 och utgörs på den vänstra sidan av funktioner för att aktivera återupprepning av en tangent när den trycks ned. I praktiken innebär detta att om användaren håller ned Fn och F3 (4X) kommer samtliga tangenter som trycks ner efter detta att registeras fyra gånger på raken.

IMG_4167.jpg

När vi rör oss mot tangentbordets högra sida återfinns en serie snabbknappar för mediafunktioner som exempelvis utför volymjustering och navigering i musik. Sist men inte minst syns även en knapp för att avaktivera tangentbordets Windows-tangent, vilket förebygger att oavsiktliga tryck på denna resulterar i att exempelvis ett pågående spel minimeras när startmenyn aktiveras.

IMG_4173.jpg
IMG_4174.jpg
IMG_4169.jpg

Novatouch TKL kommer med en 1,8 meter lång löstagbar anslutningskabel som kopplas in på tangentbordets baksida via Micro USB. Modellen erbjuder full n-key rollover över USB, vilket innebär att samtliga tangenter kan tryckas ned samtidigt och registreras utan bortfall.

IMG_4175.jpg
IMG_4168.jpg

Förutom själva tangentbordet skickar Cooler Master även med o-ringar som kan monteras på tangenternas baksida för att ytterligare dämpa ljudet vid nedslag. För att kunna avlägsna tangenterna på ett smidigt sätt bifogar företaget ett effektivt verktyg för detta.

IMG_4170.jpg

Paradnumret med Novatouch TKL är som tidigare nämnts valet av brytare, och när vi plockar bort tangenterna från modellen uppenbarar sig en tämligen unik skapelse. Cooler Master har nämligen för ovanlighetens skull använt sig av brytare från den japanska tillverkaren Topre och modifierat dessa något.

Där konventionella Topre-brytare har en cirkulär stam som kräver speciellt anpassade tangenter har Cooler Master bestyckat sin variant med ytterligare ett centralt placerat plastkors, vilket i sin tur gör brytarna kompatibla med vanliga Cherry MX-tangenter. Anledningen till detta är att det numera finns ett rejält intresse för eftermarknadstangenter i olika utföranden och färger, vilka nästan uteslutande är anpassade för Cherry MX-brytare.

novatouchswitch.jpg

Vidare är Topre-brytarna relativt annorlunda mot Cherry MX både när det kommer till känsla och funktion. Varianten som Cooler Master använder sig av i Novatouch TKL behöver, precis som bruna Cherry MX-brytare, en vikt på 45 gram för att aktiveras. Däremot har Topre en avsevärt tidigare aktiveringspunkt runt 1 mm, vilket kan jämföras mot exempelvis de bruna Cherry MX som aktiveras vid 2 mm.

Brytarnas inre uppbyggnad har även varit föremål för en del diskussion. Det finns nämligen en del som hävdar att Topres skapelser inte borde kallas för mekaniska brytare då de till en stor del baseras kring gummimembran, vilket i mångas öron klingar illa med tanke på att dessa ofta återfinns i lågkvalitativa tangentbord.

Topres implementation av gummimembran i sin brytare bör dock inte förväxlas med de ökända varianterna som hittas inuti tangentborden som slumpas bort för en hundring. Uppbyggnaden är nämligen väldigt olik, där Topres brytare aktiveras genom att kapacitansen ändras när brytaren når en viss punkt, till skillnad från en klassisk gummimembran-brytare som måste tryckas hela vägen ner till botten innan den aktiveras.

Detta ger även brytaren en avsevärt längre livslängd än ett vanligt gummimembran, där Topres egna siffror anger en livslängd på cirka 50 miljoner nedtryckningar, vilket är likvärdigt med exempelvis Cherry MX. Sist men inte minst är även Topre-brytarna, till följd av sin uppbyggnad kring gummimembran, avsevärt tystare än merparten av de mekaniska brytarna som finns på marknaden idag.