Skärmen

Dell Venue 11 Pro (7140) är i mångt och mycket en uppfräschning av föregångaren och det märks på skärmen, som behåller det udda diagonalmåttet 10,8 tum och en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Den valda är dessutom av allt att döma exakt densamma som för ett år sedan.

Trots en numera vanlig upplösning är Venue 11 Pro i toppskiktet bland sett till antalet pixlar per tum. Det här är praktiskt taget i linje med Surface Pro 2 och inte långt efter Microsofts senaste Surface Pro 3, något som vid användning gör att punkterna för det mesta inte märks om man inte anstränger sig för att se dem.

Bildskalningen är som standard inställd på 150 procent i Windows, vilket i många program såväl som operativsystemets gränssnitt ger upphov till tydlig oskärpa. Att vrida ned till 100 procent gör att allt bli extremt litet, varför 125 procent enligt undertecken är en bra avvägning mellan estetik och användbarhet.

Skärmpanelen är av allt att döma exakt densamma som för förra årets modell. Det innebär bra betraktningsvinklar utöver det vanliga för Windows-enheter, någonting som är extra viktigt när det kommer till en surfplatta. En viss kontrastförlust går att skönja vid vinkling, men inte till den grad att det är något reellt problem.

Med en snarlik skärmpanel handlar det även om ljusstyrka över snittet. Med över 400 cd/m2 finns goda möjligheter för utomhusanvändning, även om det kan bli kämpigt när solen lyser rakt på skärmen.

Nämnvärt är att ljusstyrkan för den testade enheten är något lägre än förra årets modell, vilket kan förklaras i det så kallade panellotteriet. Precis som olika processorer skiljer något i strömförbrukning och potential för överklockning finns variationer i skärmar, som gör att ingen är helt identisk den andra.

Dessvärre är skärmen även förhållandevis ljusstark när reglaget ställs ned på lägsta. Det är inget katastrofvärde, men tillräckligt högt för att kunna upplevas som för ljus både för dig och andra i ett nedsläckt rum.