Test: Prestanda vid överklockning

Överklockning på papper i all ära, mest intressant är givetvis reella prestandavinster. Redaktionen laddar med några snabba tester för att se vilka fördelar frekvenshöjningarna innebär.

I vanlig ordning är Cinebench R15 först ut i testerna, där Core i9-7980XE tjänar knappa fyra procent från det ursprungliga läget på 4,4 GHz. Med blicken mot det flertrådade läget syns en betydligt större vinst och tar en markant ledning över resterande modeller.

Vidare till Blender hamnar Core i9-7980XE i toppen ännu en gång, nu med cirka 36 procent prestandavinst från referensutförandet.

Med siktet inställt mot speltitlarna är det inte alls en enkel match för Core i9-7980XE längre, som får se sig slagen i den lägre detaljnivån av en överklockad i7-8700K. I den högre detaljnivån lyckas Core i9-7980XE knipa ledningen igen, men är tätt följt av av i7-8700K.

I Witcher 3 hamnar Core i9-7980XE högst upp i diagrammet för den lägre grafikinställningen. I takt med att detaljnivån höjs jämnas resultaten ut allt mer när grafikkortet säger stopp. Testmodellen faller några platser i listan, dock bara två bildrutor efter ledaren.

Som tidigare nämnt trivs speltiteln Fallout 4 bäst med högre klockfrekvenser än en uppsjö av kärnor och trådar. Det överklockade läget på Core i9-7980XE tjänar cirka 35 procent i den lägre detaljnivån, samt runt 31 procent för den högre grafikinställningen.

Prestandan från överklockningen har självklart ett pris, som i det här fallet är i form av enormt hög effektförbrukning. Ställt mot referensutförandet drar Core i9-7980XE runt 123 procent mer i överklockat läge, vilket även betyder enormt mycket värme att forsla bort.