Montering och sammanfattning

Chassin med modularitet av slaget som syns ihop med Dark Base 700 kräver en hög nivå gällande passform, och här har Be Quiet gjort ett mycket bra jobb med modellen. Trots nedmontering i beståndsdelar och omvandling till inverterad layout för att sedan montera tillbaka allt i grundutförande stötte vi aldrig på några oönskade glipor eller dålig matchning med skruvhål och komponenter.

Likaså gäller chassits kvalitetskänsla, där företaget har hittat en bra sätt att få plastpaneler att smälta ihop med stålstommen på insidan, samtidigt som detaljer på utsidan har klätts med borstad aluminium – något som ger ett ytterligare ökat intryck av hög finish och inte minst ett stilfullt chassi.

dark_base_700-41.jpg
dark_base_700-42.jpg
dark_base_700-45.jpg

Dark Base 700 är ett minst sagt stort miditowerchassi, och med en helt öppen huvudkammare är det inte helt oväntat en okomplicerad historia att montera in komponenter i modellen. Det finns gott om manöverutrymme, där både djupet och bredden tillåter långa grafikkort och fläskiga processorkylare, ihop med ett flertal kanaler för kabeldragning ger god potential för högpresterande komponenter att ta plats på ett städat och estetiskt tilltalade vis på insidan.

dark_base_700-43.jpg

Den löstagbara monteringsramen i taket för fläktar och radiatorer fungerar mycket bra i praktiken, och ger användaren möjlighet att på ett smidigt sätt eftermontera exempelvis ett slutet vattenkylningspaket. Be Quiet har flyttat monteringshålen på denna så långt det går åt vänster, bort från själva komponenterna, men det kan vara värt att dubbelkolla exempelvis höjden på primärminnen innan radiatorer i storleksklassen 280 mm plockas in.

dark_base_700-44.jpg

En separat kammare för nätaggregat och primära lagringsplatser är utan tvekan den rätta vägen att gå för ett rent bygge, men samtidigt kan det medföra krångligare montering då åtkomsten till vissa komponenter begränsas. Här är företagets lösning med en löstagbar panel på framsidan av kammaren mycket välkommen, då detta underlättar eftermontering av kablar på nätaggregatet.

dark_base_700-36.jpg
dark_base_700-40.jpg

Modellens kabeldragning har förbättrats från sin storebror Dark Base 900, och utrymmet som finns att tillgå räcker till för en rejäl hop med kablar. Be Quiet skickar med en uppsättning kardborrband som vi rekommenderar att använda för att binda ihop kablarna mot slutet av monteringsprocessen. Dessa hade gärna fått sitta förmonterade i chassit vid leverans, men i slutändan får det ändå ses som en fullt godkänd lösning då de ändå följer med i paketet.

dark_base_700-38.jpg
dark_base_700-39.jpg

Användare med ovanligt långa nätaggregat behöver inte oroa sig för utrymmet i den nedre kammaren, då det finns extremt mycket plats att tillgå. Används mer normala storlekar bjuds det på en trevlig ficka framför enheter, vilken kan användas för att skuffa undan överblivna kabellängder. Den primära lagringsburen kan även plockas bort för de som inte behöver den och önskar en helt öppen nedre kammare.

dark_base_700-37.jpg

Den integrerade fläkthubben fungerar mycket bra och erbjuder en del flexibilitet kring hur styrningen ska ske – automatiskt via PWM-signal från moderkortet eller manuellt via reglaget på framsidan. Plus i kanten ges för möjligheten att ställa in två separata hastighetsprofiler för fläktarna samt en smidig integrerad ljuskontroller som kan kompletteras med ytterligare belysning samt styras via moderkortet.

dark_base_700-47.jpg

Massa finesser och modularitet har dock sitt pris, och vid 2 000 kronor är Dark Base 700 ett minst sagt dyrt chassi, vars storlek och funktioner kan anses som overkill och överflödiga för merparten av användarna. Därtill är det värt att återigen belysa att chassits fokus ligger på låg ljudnivå snarare än högt luftflöde, och därför bör spekulanter på jakt efter den sistnämnda parametern kika på andra alternativ.

Med detta sagt tar modellen en del intressanta och praktiska idéer till bordet, och lyckas särskilja sig på en marknad som annars har kommit att bli ganska trist. För den som är intresserad av ett stort miditowerchassi med hög modularitet, sunt designtänk och välslipad kvalitetsnivå kan vi utan tvekan rekommendera Be Quiets Dark Base 700.

Be Quiet Dark Base 700 är ett utmärkt chassi med smart modularitet och ett lättarbetat inre

Fördelar

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Imponerande modularitet

  • God flexibilitet för ventilation

  • Smart hölje till nedre kammare

  • Bra PWM-hubb med inbyggd ljuskontroller

  • Tyst

  • Stilfull implementation av RGB och härdat glas

Nackdelar

  • Saftig prislapp

  • På gränsen till för stor för att kallas miditower

Pris vid publicering: 1 999 kronor
Lägsta pris:

För fler åsikter om detta chassi, missa inte att läsa SweClockers testpilot "Laines" recension av Dark Base 700!

SweClockers guide till datorlådor

chassi-ingress.jpg

Missa inte SweClockers guide till datorlådor, där Jonas Thörnqvist går igenom allt du behöver veta inför chassiköpet.

SweClockers guide till datorlådor
Mer hjälp i SweClockers Guideportal