Idag skedde det som många ägare av Nvidias färska Geforce RTX 2000-serie har väntat på – ett spel har äntligen släppts med stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing i realtid (RTX ON!). Inte helt oväntat blev det DICE färska Battlefield-titel som genom en nysläppt patch fick stöd för DirectX Raytracing, där det specifikt handlar om att reflektioner renderas av tekniken.

dxr_menu.jpg

Redaktionen har under eftermiddagen suttit och testat ray tracing i spelet, och planerar släppa en mer omfattande artikel mot slutet på veckan. Fram tills dess vill vi dock dela med oss av några tidiga prestandaresultat. Det handlar om siffror från ett Geforce RTX 2080 Ti, samt våra första intryck av de grafiska förbättringarna som medförs av ray tracing.

Mätningarna ovan kommer från en flerspelarmatch med 64 spelare på Conquest-kartan Arras, och som synes åker bildfrekvensen på ett rejält prestandastraff när ray tracing aktiveras. Vid standardläget "Ultra" handlar det i princip om en halvering av antalet bildrutor per sekund, vilket bitvis knuffar ner det annars högpresterande Geforce RTX 2080 Ti-kortet under 60 FPS-strecket.

Lyckligtvis har DICE implementerat flera kvalitetsnivåer av ray tracing för reflektioner, vilket går att justera i spelets meny. Vid upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar med detaljnivån "Ultra" rekommenderar Nvidia att man ställer in ray tracing-nivån på "Medium" för att hålla sig konsekvent ovanför 60 bilder per sekund.

Detta stämmer även bra med våra mätningar, där just "Medium"-inställningen håller kortet ovanför 60 FPS-strecket och innebär ett snitt vid 90 bilder per sekund. För att öka bildfrekvensen ytterligare finns även "Low"-läget, vilket ökar bufferten något för lägstavärdena ner mot guldstandarden 60 bilder per sekund.

raster.jpg

Rasterrendering (DXR Av)

rtx_low.jpg

Ray tracing (DXR Low)

raytracing_ultra.jpg

Ray tracing (DXR Ultra)

Rent grafiskt ser reflektioner i exempelvis vattenpölar och bilar märkbart bättre ut med ray tracing ställt mot sedvanlig rasterisering. I just flerspelarläget i Battlefield V är det dock svårt att lägga märke till detta adderade ögongodis, då man snabbt rör sig från område till område och mest försöker koncentrera sig på att hitta en motspelare att skjuta snarare än att begrunda elden som reflekteras i fönstret.

För enkelspelarläget känns poängen med ray tracing klart mer meningsfull, då det oftare finns lugna stunder att studera miljöerna och insupa atmosfären. Den som spelar ensam och inte tävlar mot massa andra är därtill oftast mindre känslig mot lägre bildfrekvenser, vilket ytterligare bygger ett fall för att prestandapåverkande finesser som ray tracing kanske passar bättre utanför multiplayersfären.

Vi kommer att fortsätta att undersöka ray tracing i Battlefield V och addera fler kort ur RTX-serien till prestandamätningarna. Det är helt klart en intressant renderingsteknik som kan få exempelvis reflektioner att se riktigt realistiska ut – dock med den väldigt stora brasklappen att man måste vara beredd på att tumma rejält på prestandan, vilket långt ifrån alla är helt sålda på.

Mer läsning om Battlefield V

Har du testat ray tracing i Battlefield V? Dela med dig av dina tankar i diskussionstråden!