Snabbtest: Grafikprestanda i The Division 2

Idag slår The Division 2 upp portarna för samtliga som har köpt spelet. SweClockers passar givetvis på att sparka igång testriggen och köra ett snabbt prestandatest.

Nästan exakt tre år har gått sedan Ubisoft lanserade The Division, som inledningsvis gav blandade känslor bland recensenter. Dock landade betyget i den övre halvan bland de större namnen i branschen. Nu är det dags för del två i spelserien, och redaktionen laddar upp testsystemet för ett prestandatest.

The_Division_2_8.jpg

För att driva runt spelet används redaktionens testsystem vid grafikkortsrecensioner, med en överklockad Core i7-8700K under huven. Sett till grafikkort slängde redaktionen in tolv modeller från olika klasser och generationer för att se hur dessa placerar sig prestandamässigt.

Komponenter i testsystemen

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,7 GHz

Webhallen

Moderkort

Asus ROG Maximus X Hero

Asus

Minne

2 × 8 GB G Skill Trident Z RGB
3 200 MHz, 14-14-14-34

G.Skill

Grafikkort

 • AMD Radeon VII (16 GB)

 • AMD Radeon RX Vega 64 (8 GB)

 • AMD Radeon RX Vega 56 (8 GB)

 • XFX Radeon RX 590 Fatboy (8 GB)

 • AMD Radeon R9 390 (8 GB)

 • Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition (11 GB)

 • Nvidia Geforce RTX 2080 Founders Edition (8 GB)

 • MSI Geforce RTX 2070 Armor (8 GB)

 • Nvidia Geforce RTX 2060 Founders Edition (6 GB)

 • EVGA Geforce GTX 1660 XC Ultra (6 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 1080 (8 GB)

 • MSI Geforce GTX 970 Gaming (4 GB)

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB

Samsung &
Webhallen

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (1809)

Likt första titeln utvecklas The Division 2 av svenska Massive Entertainment. Gemensamt är även grafikmotorn Snowdrop som har polerats något mer för ökad detaljnivå. Det sistnämnda sätter även stor press på hårdvaran, där både processor och grafikkort behöver en hel del kraft i högsta detaljnivån.

The_Division_2_12.jpg

Testslingan som används är spelets inbyggda prestandatest där bildfrekvensen snappas upp av mjukvaran OCAT under en period på 60 sekunder. Drivrutinerna som används är 419.35 för Nvidia, medan AMD skickade ut en betaversion av en drivrutin, med optimeringar för The Division 2. Samma drivrutin lanserades även skarpt igår.

Inte helt oväntat toppas listan av Geforce RTX 2080 Ti FE med god marginal mot lillebror RTX 2080 FE på andra plats. Den förstnämnda är även ensam med en bildfrekvens över 60 FPS i högsta upplösningen 4K UHD, även om den ligger farligt nära gränsen.

Lägsta upplösningen är inga större problem för dagens aktuella kort, men det blir lite mer kämpigt när pixelantalet ökas till 2 560 × 1 440. Det är en jämn match mellan Geforce RTX 2060 FE, GTX 1080 och Radeon RX Vega 64 som är enbart några bildrutor mellan varandra.

Historiskt sett tappar Nvidia prestanda när spelen ställs om till DirectX 12, men så är inte fallet i The Division 2. Samtliga kort, bortsett från MSI Geforce GTX 970 Gaming, tjänar prestanda i det nyare gränssnittet och vi rekommenderar därför att använda det för något högre bildfrekvens.

Däremot blir vinsterna mindre ju fler pixlar grafikkorten utsätts för, speciellt för högsta upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar där skillnaderna mellan DirectX 11 och DirectX 12 är försvinnande små.

Olika detaljnivåer i DirectX 11 vid 2 560 × 1 440 pixlar

Detaljnivå

Geforce RTX 2080 FE (11 GB)

Radeon VII (16 GB)

Low

226/135

201/128

Medium

139/91

123/91

High

112/71

95/69

Ultra

89/60

75/55

Förutom att kika på skillnaderna på grafikkortet ville redaktionen även se hur stora prestandaskillnader det är mellan de förinställda detaljnivåerna i spelet. Största hoppet är utan tvekan mellan Low och Medium med en ökning runt 63 procent i bildfrekvens. Nämnvärt är att spelet ser betydligt mindre intressant ut på de lägre nivåerna.

Oavsett detaljnivå förstörs upplevelsen något när objekt renderas på nytt när spelaren kommer närmare. Detta blir bättre högre upp i detaljnivåerna, men samtidigt kan det vara isolerat till just inbyggda testslingan och inte har lika stor påverkan i faktiska spelet.

Samtliga detaljnivåer kördes i det äldre gränssnittet DirectX 11, och eftersom nyare DirectX 12 gav något högre prestanda kan vi vänta oss något högre bildfrekvens per detaljnivå. Att nå 144 FPS ska inte vara några större problem, men äldre grafikkort får troligen tumma lite på detaljnivåerna.

The_Division_2_1.jpg

Sammanfattade tankar

Första tanken som dök upp i huvudet när spelet startades var att det handlar om ett något modifierat The Division. Rent grafiskt påminner The Division 2 väldigt mycket om första utgåvan, där största skillnaden är bytet av miljö. Även menyerna är uppbyggda på exakt samma sätt och tema som tidigare.

Den korta stunden som redaktionen hann att så var det liknande känslor där, förutom att det numera finns lite grönt i spelet som gatorna i New York inte hade i överflöd. The Division 2 håller kvar vid de hologramliknande informationsrutorna som enligt undertecknad alltid känns något klumpiga och otydliga.

The_Division_2_15.jpg

Viktigt att nämna är den korta speltiden som undertecknad har lagt ned i spelet än så länge. Förhoppningarna är att The Division 2 blir ett härligt spel ihop med kompisar under längre tid och inte får en att tappa lusten efter några timmar. Spelet öppnas upp för samtliga idag så in och testa och dela med dig av dina upplevelser och tankar i kommentarstråden.

Skicka en rättelse
2

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

12

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

49

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

7

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

48

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

17

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

89

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

23

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

38

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer