Krävande datorspel spelas oftast på stationära datorer som har tillräckligt med kraft för att ge höga detaljnivåer med mjuk bildfrekvens. Bärbara datorer ger sällan en bra upplevelse, men det finns lösningar genom externa grafikdockor som ger extra beräkningskraft vid behov.

Core_X_Chroma-14.jpg

Nackdelen brukar ofta vara priset, där bara den externa grafikdockan kan landa runt 5 000 kronor utan grafikkort. Däremot kan hela enheten ofta fungera som laddningsstation, USB-hubb och nätverksadapter, tre påstående som stämmer in på Razer Core X Chroma som redaktionen fått in i testlabbet.

Razer Core X Chroma

Core_X_Chroma-6.jpg
Core_X_Chroma-7.jpg
Core_X_Chroma-9.jpg

Som synes handlar det om en relativt enkel låda med ventilationspaneler på båda sidor för såväl nätaggregat som grafikkort. Ena ventilationspanelen är även bestyckad med bolagets logotyp, men är i övrigt ganska ren från detaljer. Fronten är bestyckad med en gallerliknande panel som täcker hela fronten och denna släpper inte igenom luft.

Core_X_Chroma-11.jpg
Core_X_Chroma-25.jpg

Det mest intressanta på Razer Core X Chroma finns på baksidan. Där hittas fyra USB 3.1, en Ethernet-port, strömbrytare samt USB Type-C med gränssnittet Thunderbolt 3. Det är det sistnämnda som möjliggör produktens huvudnummer att kunna docka ett grafikkort till en bärbar dator.

Core_X_Chroma-12.jpg
Core_X_Chroma-13.jpg
Core_X_Chroma-14.jpg
Core_X_Chroma-18.jpg

På baksidan finns även ett handtag som fälls ut och gör att du kan dra ut vaggan där alla komponenter sitter monterade. Det sitter inte fast några kablar i höljet utan vaggan är helt fri att dra ut för att därefter montera grafikkortet. När det väl är gjort är det bara att skicka in vaggan igen och fälla in handtaget, så låser den fast i resten av konstruktionen.

Core_X_Chroma-16.jpg
Core_X_Chroma-17.jpg
Core_X_Chroma-15.jpg

Vaggan i sig är relativt enkel med ett nätaggregat och kretskort med en PCI-Express-plats för grafikkortet. Monteringen är exakt samma som på ett vanligt moderkort i ett chassi. Ta bort täckpanelen för expansionsplatsen, stoppa in grafikkortet och koppla in strömkablarna så är allt klart.

Core_X_Chroma-19.jpg

Nätaggregatet som Razer har valt att inkludera är på hela 700 watt, vilket för ett grafikkort är väldigt mycket men ska även ge ström till diverse kringutrustning samt skicka laddning till den inkopplade datorn. Bolaget tog helt enkelt höjd för att verkligen kunna leverera till samtliga inkopplade enheter.

Core_X_Chroma-20.jpg
Core_X_Chroma-22.jpg
Core_X_Chroma-2.jpg
Core_X_Chroma-21.jpg

När allt är färdigt och Razer Core X Chroma kopplas in i den kompatibel datorn går grafikkortets fläktar i fullt varvtal innan datorn accepterar enheten. Grafikdockans RGB-belysning går även igång och fungerar då som en visuell bekräftelse på att grafikdockan får kontakt med datorn.

Core_X_Chroma-24.jpg

Med i lådan finns en storleksguide för grafikkort som dessvärre redan kräver det fysiska kortet. På bolagets hemsida finns även måtten beskrivna för mer exakta siffror. Det handlar om en längd på 330 mm och en höjd på 160 mm, medan kortet kan vara upp till tre expansionsplatser tjockt.

Tester och Testmetod

För att få ut lite prestandasiffror kidnappade undertecknad en Dell XPS 13 från kollegan Andreas Eklöv. Datorn har en Intel Core i7-8565U med en turbofrekvens upp till 4,6 GHz under huven. Spelen som testas är Destiny 2 och The Witcher 3, vilka avrundas av en klassisk runda 3DMark Fire Strike. Testerna använder samma testmetod som redaktionens vanliga grafikkortstester. Grafikdockan kopplas till en skärm med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar.

Grafikkortet som används är Nvidia Geforce RTX 2080 där redaktionen kan jämföra med resultaten från grafikkortstesterna på ett kraftfullt stationärt system. För att mäta bildfrekvensen används återigen OCAT som rullar i 60 sekunder. Datorn som används har en maximal upplösning på 1 920 × 1 080 pixlar och kan bara prestandatestas i samma upplösning utan att ha externa grafikdockan inkopplad.

Med resultaten från upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar syns det enorma prestandaskillnader där datorn utan extern grafiklösning är helt ospelbar. När Razer Core X kopplas in blir det stor skillnad och numera spelbart, även om det skiljer mycket upp till resultatet från redaktionens grafikkortstester med avsevärt snabbare stationär processor.

Med upplösningen upp ett steg är det fortfarande ett stort hopp upp till resultatet från testsviten som bland annat beror på prestandaförlust med grafikdockan, men även datorn som sådan inte kan hålla samma tempo som det fullstora datorsystemet.

När upplösningen skruvas upp till 3 840 × 2 160 pixlar blir det inte lika stor skillnad som tidigare då nu grafikkortet sätter stopp innan processorn i Dell XPS 13. Här går det även att uppskatta ungefär hur stor prestandaförlust det blir med en extern grafikdocka.

Med facit i hand är Geforce RTX 2080 inte den bästa matchningen att docka med en Ultrabook vars processor begränsar i krävande spel. Mellan tummen och pekfingret vore ett rimligare val runt RTX 2060-prestanda och nedåt, för att såväl processor som bandbredden i Thunderbolt 3 inte ska sätta alltför många käppar i prestandahjulet.

Sammanfattande tankar

Extern grafikkortslösning är ett utmärkt alternativ för den som sitter på en bärbar och inte riktigt har plats, råd eller intresset för en stationär dator. Undertecknad blev lite imponera hur enkelt det var att komma i gång med enheten och prestandan som levereras i slutänden.

Core_X_Chroma-1.jpg

Givetvis kommer det med en prestandaförlust ställt från en stationär datorn. Att ha samma höga krav med en bärbar dator och extern grafikdocka är inte rimligt. Förlusten syns extra tydligt i lägre upplösningar där datorn, som i det här fallet är Dell XPS 13 med en 15 W-processor, sätter stopp med en relativt begränsad processor.

Sett till Razer Core X Chroma är det en ganska diskret enhet, bortsett från RGB-belysningen, och är inte mycket större än vad som är nödvändigt för alla interna komponenter. Däremot är priset ganska högt på 4 790 kronor, vilket verkar vara vanligt för en extern grafikkortslösning.

Core_X_Chroma-21.jpg

Trots priset medföljer inget grafikkort. Visserligen ger det användaren full frihet att välja prestandaklass, modell och tillverkare, men det gör onekligen att priset sticker ut för grafikkortsdockan. Det blir mer andra ord en riktigt dyr historia, som kan bli lite billigare om du köper ett bra begagnat grafikkort.

Vissa användare har rapporterat vissa problem när grafikdockan kopplas ur, som medför att datorn kraschar direkt. Undertecknad blev skonad från just det problemet, men fick en helt svart skärm vid ett tillfälle och behövde då starta om datorn.

Core_X_Chroma-27.jpg

Som helhet fungerar lösningen väldigt bra. Den är smidig att koppla in och direkt får du tillgång till skärm, nätverk, tangentbord, mus och får samtidigt laddning till datorn. Priset är det som verkligen tar emot, men är det inget hinder för dig är det en lösning som kan förvandla din bärbara dator till en spelmaskin.