Inledning

När vi börjar närma oss slutet av grafikkortsgenerationerna hör det inte till ovanligheten att vi får se nylanserade modeller med uppfräschade specifikationer. Denna typ av refresh har vi sett gång på gång från både Nvidia och AMD, där det kan röra sig om allt från att man använder sig av något mer intakta grafikkretsar till rena hastighetsökningar gällande klockfrekvenser och minneshastighet – allt för att klämma ut den sista gnuttan prestanda innan det är dags för en ny arkitektur.

sapphire_6950_6750-4.jpg

Idag har det återigen blivit dags för den typen av uppfräschning, när AMD släpper tre nya kort i sin Radeon RX 6000-serie. Det rör sig om Radeon RX 6950 XT, Radeon RX 6750 XT samt Radeon RX 6650 XT, där alla tre får en ökning gällandes effektbudget, klockfrekvenser samt minneshastighet för att öka prestandan något mot sina föregångare.

Testlabbet får besök av två modeller från partnertillverkaren Sapphire i form av Radeon RX 6950 XT Nitro+ Pure och Radeon RX 6750 XT Nitro+ – en duo som erbjuder såväl tilltagna kyllösningar som ytterligare uppskruvade klockfrekvenser.