Jag har märkt att det råder en viss begreppsförvirring kring det här kabinettet. Många återförsäljare anger att det här är Samsungs externa hårddisk men så är inte riktigt fallet. Går man in på Samsungs hemsida hittar man till exempel inget om Xtend Addstor. Det förhåller sig istället så att det är den svenska distributören Marinex som förfogar över varumärket Xtend och att de tillsammans med Samsung tagit fram produkten. Själva kabinettet är tillverkat av ett företag med namnet Argosy och går också att köpa separat utan hårddisk. Jag kan därför förstå att det hela kan verka lite förvirrande.

Egenskaper

Värde

Kapacitet

250 GB

Gränssnitt

USB 2.0

Hårddisk

3,5’’ pata från Samsung. Modell Spinpoint P SP2514N

Rotationshastighet

7200 varv/min

Söktid

8,9 ms

Cache

8 MB

Kylning

Passiv

Storlek

61 x 122 x 198 mm (BxHxL)

Vikt

1,4 kg

Garanti

3 år

Pris

Ca 900 kr inkl. moms

Innehåll

Innehållet är inte helt oväntat en kortfattad manual, en cd-skiva med drivrutiner och manualer, däribland på svenska, en nätadapter med en väl tilltagen kabellängd och slutligen en usb-kabel på en meter. Att svenska finns representerat uppskattar säkert många och manualen förklarar föredömligt allt man kan tänkas behöva veta. Något som jag finner lite roligt är att den kortfattade guiden som följer med som ett papper inte bara beskriver hur man kopplar in kabinettet utan också hur man byter hårddisk. Att det sedan står specificerat i manualen att det bryter mot garantin gör det hela lite smått förvirrande. Det här härstammar nog från det faktum att det är en extern tillverkare för kabinettet och att de i sin manual beskriver hur man installerar en hårddisk i det.

Design

Framsidan på kabinettet är tillverkad av plast och pryds av en logotyp från Xtend samt en blå avlång halvtransparant plastbit som visar hårddiskens status.

Blått sken visar att hårddisken är igång. Lysdioden släcks och tänds omväxlande då disken arbetar och jag kan så smått tycka att det blir lite väl mycket blinkande över det om man väljer att placera kabinettet på skrivbordet. Den lyser inte starkt men dess stora area gör ändå att det blinkar högst påtagligt.

Resten av kabinettet är av aluminium vilket både ger ett stabilt intryck och transporterar bort värme bättre än låt säga, plast. Att hårddisken kommer från Samsung är svårt att missa. Kabinettet står stadigt på sin fot och genom dess upprätta position tar det inte upp så mycket bordsyta. Nackdelen är förstås att det är svårt – för att inte säga omöjligt – att stapla flera kabinett på varandra.

Baksidan är liksom framsidan i plast och pryds av en strömbrytare, ett usb-uttag, ett jack för nätdelen och en Kensington Lock Connector om man skulle få för sig att låsa fast sitt kabinett. Den som är uppmärksam ser också att kabinettet är förberett för IEEE1394/Firewire men att det inte finns några anslutningar på just den här modellen.

Överlag ger kabinettet ett bra intryck helt enkelt. Jag kan inte klaga på valet av material och dess design är i alla fall enligt mig helt ok.

Kylning

Jag var rädd för att kylningen på Lacies kabinett inte skulle vara den bästa i och med dess materialval och att antalet ventilationshål inte direkt var imponerande. Att aluminium är bättre än plast råder det inget tvivel om, men å andra sidan finns det ingen som helst ventilation på kabinettet från Xtend.

Då det till och med i manualen stod beskrivet hur man öppnar kabinettet kunde jag inte göra annat än att ta mig en titt. Det går till som så att man skruvar av foten till kabinettet och helt enkelt drar ut bakdelen ut ur aluminiumlådan som omsluter hårddisken. Det hela är en mycket enkel procedur vilket jag uppskattar. Att man som konsument sedan inte ska göra det må vara en annan sak. Hårddisken sitter fastskruvad i bakstycket och det både ser ut och känns som att den sitter säkert där. I likhet med kabinettet från Lacie har den dock inte någon som helst kontakt med det yttre skalet.

Insidan visar inte så mycket mer än en kabel som leder till lysdioden i fronten. Det är således en enkel sak att bara rycka ur kontakten om man stör sig på kabinettets blinkande.

Men hur ligger det nu till med kylningen då? Ja, på samma sätt som förut lät jag hårddisken stå och kopiera filer i en timme för att sedan snabbt stänga av den och känna på dess yta. Om jag börjar med kabinettet märks det i alla fall att det leder värme bättre än plast. Känslan kan närmast beskrivas som skönt ljummen, inte för kallt och inte för varmt. Hårddisken är varmare än kabinettet men ändå lågt ifrån temperaturen på hårddisken som sitter i kabinettet från Lacie. Samsung specificerar också den maximala arbetstemperaturen på just den här hårddisken till inte mindre än 60° C. Nu menar jag inte att man bör hålla sina hårddiskar på den temperaturen, verkligen inte, men det är värt att tänka på. Hur som helst skulle jag själv inte ha några som helst problem att låta den här hårddisken stå på ett längre tag.

Ljudnivå

Som synes ovan återfinns det fyra gummifötter även på kabinettet från Xtend. På bilden ses också de två skruvarna som håller ihop hela konstruktionen. Föredömligt enkelt, måste jag säga. Kabinettet står stadigt på sina gummifötter och är tyst. Det låter aningen mer än det från Lacie men jag tar hellre en svalare hårddisk än en välpaketerad och varm. Ljudet kan närmast beskrivas som en vanlig hårddisk som är instängd i en låda, det låter mindre men med lite mer eko. Inte heller den här hårddisken går ner i något energisparläge utan man får snällt stänga av och slå på den på strömbrytaren. Om det är något att bry sig om är individuellt, men jag hade gärna sett att disken hade gått ner i ett energisparläge automatiskt då den inte används men jag vet också att det finns de som hellre har igång sina hårddiskar hela tiden.