Freecom har på några år etablerat sig som en större aktör här i Sverige. De har skickat oss två externa hårddiskar för test och det här är den första av dem. Där de två första hårddiskarna i testet bara hade en usb2-anslutning har Classic SL Network Drive även en Ethernet-anslutning. På pappret är det en smidig lösning som gör att man kan koppla in den i till exempel en switch och dela ut den till flera datorer i ett nätverk.

Egenskaper

Värde

Kapacitet

250 GB

Gränssnitt

USB 2.0 & Ethernet 100Base-T

Hårddisk

3,5’’ pata från Hitachi.

Modell

HDT722525DLAT80

RPM

7200

Söktid

8,5 ms

Cache

8 MB

Kylning

Passiv

Storlek

115 x 30 x 215 mm (BxHxL)

Vikt

700 g

Garanti

2 år

Pris

ca 1400 kr inkl. moms

Innehåll

Förpackningen till Freecom Classic SL Network Drive innehåller lite mer saker än de två första recensionsobjekten. Ovan ses en nätverkskabel på två meter, en usb-kabel på en meter, en nätadapter där kabeln är väl tilltagen, ett litet häfte över vart man ska ringa om man behöver support, en kortfattad guide, en cd-skiva med drivrutiner, programvara om man vill ansluta hårddisken över ett nätverk och slutligen en liten folder som visar upp delar av Freecoms sortiment. Manualen som är mycket omfattande finns på svenska och här är Freecom ett föredöme då den tar upp allt som jag kan tänkas vilja veta.

Design

Fronten på Freecom Classic SL består av plast och har ett antal ventilationshål. Varm luft stiger uppåt och det är tacksamt att hålen därför är placerade just i toppen av fronten.

Merparten av kabinettet består av stål som är färgat gråsvart. På ovansidan återfinns Freecoms logotype och på sidorna ser vi ett antal piggar för att hålla fram- och bakdelen på plats, men mer om det senare. Hela konstruktionen är oerhört stabil och kan närmast liknas vid en tegelsten, vilket i det här fallet är en bra sak. Jag uppskattar personligen att Freecom inte gör kabinettet större än det behöver vara. Det är längre än en 3,5’’-hårddisk men på höjden är det inte alls mycket som skiljer. Om kabinettet uppfattas som snyggt eller inte vill jag inte ge mig in på att bedöma, men jag skäms i alla fall inte för att ha det på mitt skrivbord.

På baksidan hittar vi ett Ethernet-uttag, ett usb-uttag, en strömbrytare samt ett jack för nätadaptern. Vad som ser ut att vara ett hål för en fläkt är i själva verket bara ett ventilationshål och även det här kabinettet kyls därmed passivt. Ethernet-uttaget har dessutom två lysdioder som visar om disken är korrekt ansluten till ett nätverk samt om det tas emot eller skickas data.

För att visa om hårddisken är igång används en blå lysdiod. Den släcks och tänds omväxlande vid diskaktivitet, det vill säga precis som det brukar vara. Dess placering är dock annorlunda och i alla fall jag tycker att det är skönt. Den finns bara där men tar inte upp plats eller stör ens koncentration.

Kylning

Freecoms lösning på att få upp kabinettet är inte den smidigaste, men å andra sidan är det lätt för dem att försäkra sig om att ingen har öppnat det och därigenom förverkat garantin. För att öppna kabinettet får man först plocka av antingen fram eller baksidan genom att helt enkelt trycka in de piggar som håller det på plats och dra det utåt. På undersidan återfinns så fyra skruvar varav den ena sitter under en ta-bort-den-här-klisterlappen-och-du-har-inte-längre-någon-garanti. Sedan återstår det att bryta loss de fyra gummifötter som sitter fastklistrade, och därigenom aldrig kunna få fast dem lika bra igen. Slutligen är det bara att dra bort det yttre höljet. Låter det krångligt? Ja, helt enkelt är det inte, speciellt om man jämför med lösningen som Xtend använder sig utav. Hur som helt är det inget som jag rekommenderar att göra såvida man inte har särskilt goda skäl till det.

Då kabinettet äntligen plockats bort är det så här det ser ut. Det är trångt och prydligt.

Man skulle kunna tro att hårddisken har direktkontakt med kabinettet men så är inte fallet. Den sitter förvisso fastskruvad i botten på men på bilden ovan syns det tydligt att det ändå finns några millimeters mellanrum mellan hårddisken och skalet. Om det hade varit direktkontakt hade det underlättat för värmen att transporteras bort ifrån hårddisken och ut genom kabinettet men nu är inte så fallet. Kabinettet blir ändå varmast av alla i det här testet men absolut inte farligt varmt. Efter att hårddisken jobbat på i en timme gjorde jag återigen mitt test med ett antal fingrar på dess yta och ja, den var varmare men jag uppfattade den inte som oroväckande varm.

Ljudnivå

Inte helt oväntat ser vi på bilden ovan fyra gummifötter. Även om de finns där är det här ändå det chassi som överför mest vibrationer till mitt skrivbord vilket får en negativ inverkan på ljudet. Håller jag hårddisken i min hand blir den märkbart tystare och om man är uppfinningsrik kan man säkert med små medel förbättra vibrationsdämpningen och därigenom få ner ljudnivån. Vid läsning och skrivning har jag inte något att anmärka, visst hörs det men inte mer än att det håller sig inom acceptabla nivåer. Ljudet är till stora delar väldigt likt en hårddisk som befinner sig utanför ett chassi. Visst förekommer det en viss dämpning av kabinettet men genom att hårddisken sitter fastskruvad i sin undersida överförs ändå en stor del av de karaktäristiska ljuden för en hårddisk. Ett som jag ser det stort plus är det faktum att hårddisken går ner i ett energisparläge då den inte används under ett antal minuter. Att inte behöva tänka på att stänga av sin externa hårddisk utan bara låta den stå i ett energisparläge tills den behövs finner jag vara mycket smidigt.

Ndas (network direct attached storage)

Det som utmärker Freecom Classic SL Network Drive är möjligheten till att ansluta den till ett nätverk och därigenom komma åt den från flera datorer. För att göra detta möjligt krävs det att ett program installeras på alla datorer som ska ha åtkomst till hårddisken. Det finns en rad olika konfigurationsmöjligheter beroende på vilka operativsystem som ingår på nätverket och vilka rättigheter som de olika klienterna ska ha. Det kan därför vara en god idé att innan ett eventuellt köp kontrollera att just ens egen konfiguration fungerar som man har tänkt att den ska göra. Om man har två kabinett av samma typ finns det även en möjlighet till aggregation eller spegling. Med aggregation menas att flera enheter, i det här fallet max två stycken, ses som en stor enhet och med spegling menas att innehållet på två hårddiskar är en exakt avbild av varandra. Hur många som kommer att använda sig av dessa funktioner är svårt att säga något om men hellre för många finesser än för få. Jag har själv bara testat att upprätta ett nätverk bestående av ett antal datorer med Windows XP och Freecom Classic SL Network Drive kopplad till en D-Link DGL-4300 och det hela har fungerat mycket smidigt. Det är perfekt att kunna komma åt en delad hårddisk från alla datorerna och att det inte krävs att en av datorerna alltid är igång för att kunna dela ut hårddisken via den. Det är en god idé att se över sina behov först, har man bara en dator är det kanske något onödigt med en nätverksdisk men har man ett litet hemmanätverk och vill kunna ha en gemensam hårddisk är detta en mycket bra lösning.