Freecom Hard Drive Pro

Freecoms andra hårddisk i vår recension är relativt ny och finns inte att tillgå i så många butiker ännu. Det är en mycket intressant hårddisk, i alla fall på pappret och det ska bli spännande att se om den lever upp till mina förväntningar. Den stora skillnaden gentemot de andra kabinetten är att Freecom Hard Drive Pro också har en esata-anslutning. I teorin ger det samma överföringshastighet som om disken hade varit intern och därmed ger det en stor prestandafördel.

Egenskaper

Värde

Kapacitet

250 GB

Gränssnitt

USB 2.0 och esata

Hårddisk

3,5’’ sata från Samsung.

Modell

Spinpoint P SP2504C

RPM

7200

Söktid

8,9 ms

Cache

8 MB

Kylning

Passiv samt fläkt vid behov

Storlek

180 x 50 x 150 mm (BxHxL)

Vikt

1400 g

Garanti

2 år

Pris

ca 1500 kr inkl. moms

Innehåll

Nu är det möjligt att de exemplar som kommer att gå att köpa i handeln inte riktigt innehåller alla de stickkontakter som anlände i vårt recensionsexemplar. Hur som helst skickar Freecom i alla fall med en nätadapter, en usb-kabel på en meter och en esata-kabel som även den mäter en meter. I kartongen återfinns också en snabbstart samt en cd-skiva med manualer på bland annat svenska, och slutligen några olika programvaror som jag skriver om senare. Kort sagt finns allt det man förväntar sig med.

Design

Det går inte att bortse från det faktum att om man har tänkt ha en extern hårddisk på sitt skrivbord får den också gärna vara snygg. Det märks att Freecom insett detta och där Freecom Classic SL Network Drive var ett typexempel på deras gamla formspråk är det här ett bra exempel på deras nya design. Grå aluminium med en silkeslen yta tillsammans med en svart pianolackad front och blå lysande knappar faller i alla fall mig i smaken. Nu säger inte bilden så mycket om dess storlek men det här är i alla fall recensionens absolut största kabinett volymmässigt. Det har också en ansenlig tyngd på sina 1400 gram och det är inte utan respekt man lyfter det. Att förklara känslor är svårt men jag kan säga så mycket som att allting hittills bara känns helt rätt. Till vänster på fronten återfinns en rad ventilationshål.

De två knapparna för att starta en synkronisering och för att manuellt stänga av och slå på enheten lyser i en dämpad blå färg. Då hårddisken arbetar blinkar markeringen 250 GB. Man kan säga vad man vill om att skylta med en hårddisks storlek sådär, men man lär i alla fall inte glömma bort den. Knapparna är som synes ovan aningen upphöjda och är en fröjd att trycka på.

Pressat på toppen av kabinettet återfinns Freecoms logotyp. Jag är glad för att den har samma färg som kabinettet och smälter snyggt in.

Även baksidan är högglansigt svart och erbjuder två ovanligheter. För det första återfinns där inte något annat än en fläkt och sedan också jacket för esata. Ett vanligt usb-uttag, ett jack för nätadaptern samt en Kensington Security Slot går också att finna.

Undersidan på kabinettet är helt slät och precis som på de andra tre kabinetten i vår recension återfinns fyra gummifötter.

Kylning

Aluminiumhöljet som inte innehåller ett enda hål gör sitt för att föra bort värmen men den stora fördelen med Freecom Hard Drive Pro är att kabinettet är utrustat med en fläkt. Då den sitter på motstående sida om ventilationshålen i fronten dras luften över hela hårddisken vilket borgar för en snabbare avkylning. Då jag först granskade kabinettet blev jag orolig för att det skulle vara högljutt på grund av fläkten, men nu visade det sig att jag hade fel. Fläkten har under testets gång inte startat en enda gång trots att jag har utsatt hårddisken för långa perioder av aktivitet. Eftersom fläkten aldrig startade började jag bli lite fundersam och tog därför kontakt med Freecom för att höra vad de hade att säga om saken. Nu vet jag inte om det bara var jag som hade tur eller om bemötandet motsvarar hela deras support, men mannen som svarade kunde sina saker. Han kunde tyvärr inte ge ett exakt värde när fläkten skulle gå igång men kunde i alla fall säga så mycket som att det låg mellan 50 till 60 grader. Döm om min förvåning då han också sa något i stil med ”tro mig, du vill inte att den ska gå igång då den är rätt högljudd”. En support som vågar vara ärlig tycker jag om. Men nu har fläkten som sagt aldrig startat och så länge som man inte blockerar luftgenomströmningen kring kabinettet har jag svårt att tro att den någonsin kommer att göra det heller. Mitt vanliga test med att låta disken arbeta i en timme och sedan känna efter hur varm jag upplevde den visade inte heller något annat än att kylningen i kabinettet fungerade tillfredsställande.

Kabinettet innehåller till stora delar luft och är oerhört trevligt att arbeta med. Ja, om det inte vore för att man återigen måste slita bort gummifötterna och förverka garantin då det öppnas. Freecom har av någon anledning dessutom valt att ha torx-skruvar så man får se till att man har en sådan mejsel innan man får för dig att öppna kabinettet.

Ljudnivå

Det kraftiga aluminiumskalet dämpar effektivt ljud och det här är testets klart tystade kabinett. Vid hårddiskaktivitet hörs endast ett svagt knatter och gummifötterna gör verkligen sitt jobb med att dämpa vibrationer.

Att Freecom dessutom tänkt så långt som att inte bara använda sig av gummifötter utan även gummibussningar till hårddiskupphängningen kan jag inte annat än ge en stor tumme upp för. Det är små detaljer men de bidrar till helheten på ett mycket positivt sätt. Då hårddisken är ansluten via USB går den aldrig ner i något energisparläge men via eSATA är det möjligt att få den att göra det. En sak som jag verkligen uppskattar är att den stängs av tillsammans med datorn och dessutom slås på då datorn går igång. Det är så att kabinettet inte bara måste ha ström utan också att antingen USB- eller eSATA-kontakten är förbunden med en dator som är igång. Om man manuellt väljer att mata ut enheten stängs den också av.

Programvara

På området programvara sticker Hard Drive Pro ut genom att det inte bara medföljer ett utan tre olika program för att ta backup och synkronisera filer.

Först ut är Freecom Personal Media Suite vilket i sig inte är något att hänga i julgranen. Man kan via programmet antingen lösenordskydda en mapp på den externa hårddisken eller använda det som en synkroniseringstjänst som ligger i bakgrunden och ser till att man alltid jobbar mot rätt versioner av de filer man valt att synkronisera. Det kan vara praktiskt om man ofta tar med sig sin externa hårddisk till exempelvis arbetet och därifrån jobbar med ett dokument. Dokumentet synkroniseras så på den externa hårddisken och när man kommer hem ser programmet till att man har den senaste versionen även på sin dator hemma.

Nästa program är Freecom Backup Software som erbjuder långt fler möjligheter än Lacies motsvarighet. Det går att använda sig av en guide eller ett mer avancerat läge där man själv har kontroll över vad som ska säkerhetskopieras. Inte heller Freecom Backup Software kan ses som ett fullständigt backupprogram som löser alla ens behov, men för den som tänker kopiera sina bilder och dokument duger det bra.

Slutligen finns även på cd-skivan Acronis True Image 8 OEM. Det här är ett program som man använder för att skapa en komplett avbild av exempelvis sin interna hårddisk och låter den så speglas till den externa disken. Via guider är det enkelt att komma igång och mindre avancerade användare kan säkerligen finna ett stort nöje i att programmet är så lättanvänt. Detta har dock ett pris i och med att antalet funktioner är tämligen begränsat.

Även om jag personligen inte skulle använda något av programmen ovan för att sköta min säkerhetskopiering tycker jag att det är bra att tillverkaren skickar med någon sorts program för det. Jag känner till alldeles för många skräckexempel på folk som inte använder sig av någon som helst backup och någonting är i det här fallet bättre än ingenting, den saken är då klar.