Inledning

Trådlösa nätverk är ett allt mer självklart inslag i de flesta hem och kapaciteten för att skicka ettor och nollor över etern har ökat rejält under åren. Idag är den vanligaste standarden för ny nätverksutrusning 802.11ac och för att nå bandbreddsmålet i denna designades standard uteslutande för 5 GHz-bandet.

Fördelarna med 5 GHz-bandet är flera över 2,4 GHz, där det förstnämnda har plats för många fler frekvenskanaler och det är långt färre störkällor inom detta band. En stor nackdel med 5 GHz-bandet är dess relativt begränsade räckvidd då signalen dämpas mer i denna frekvens jämfört med 2,4 GHz.

En konsekvens av ovan är att många fastigheter är svåra att täcka med Wifi, i alla fall utan att ha flera åtkomstpunkter. Flera separata sådana för trådlöst nätverk är ett sätt att lösa problemet, men det blir inte alltid helt transparent för användarna.

På senare tid har allt fler produkter dykt upp som kan förstärka Wifi-signalen och på så sätt öka räckvidden för ett och samma logiska nät. Linksys Velop är ett av de senaste tillskotten i denna kategori och jämfört med många tidigare så kallade Wifi-extenders och Wifi-repeaters tillhör produkten i artikeln en evolution på ett sätt som väsentligt höjer nätverkets kapacitet.

Följ med på en flukt under huven hos tekniken och ett smakprov på Linksys Velop användarupplevelse.

DH_Meetup-25.jpg

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa och dela med sig av erfarenheterna från de senaste produkterna i datorvärlden.

Syftet med denna typ av recension är inte att kontrollera varje specifikation, presentera mängder av testresultat och lämna detaljerade omdömen. Här får alla istället ta del av personliga reflektioner från tvättäkta entusiaster, alla med många års erfarenhet av högoktaniga datorkomponenter i bagaget.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Om SweClockers testpiloter

Denna produktrecension arrangeras på uppdrag av Linksys. Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.