NZXT är ett välkänt och etablerat varumärke på den svenska datordelsmarknaden, där de cementerat sin plats mycket tack vare den stilrena estetik företagets produkter erbjuder. Jag har tidigare kollat in en del chassin från företaget, där inte minst NZXT H7 Flow och den tidigare revisionen av NZXT H5 Flow ingår i portfolion.
Idag ska jag ta en närmare titt på 2024-utgåvan av H5, närmare bestämt NZXT H5 Flow RGB 2024 i svart skrud. Vid en första anblick är det inte mycket som särskiljer årets upplaga från den tidigare modellen, däremot blir det tydligt när jag blickar närmare och lyfter av sidopanelerna att det har gjorts markanta ändringar i designen. Häll upp en dryck, luta dig tillbaka och häng med när jag bygger dator i nyheten från NZXT!
Specifikationer
NXZT H5 Flow RGB 2024 kommer i antingen svart eller vitt utförande, där den svarta modellen är vad jag har till hands. Det rör sig om ett relativt klassiskt Mid-tower-chassi, där upp till E-ATX med maximalt 277 mm på bredden är möjligt att installera. Vikten i sig landar även någonstans i mellanläget och klockar in på strax norr om 7 kilogram.
NZXT H5 Flow RGB 2024 – Svart | Egenskaper |
---|---|
Formfaktor | Mid-Tower |
Vikt | 7,3 kilogram |
Dimensioner (H × B × D) | 465 × 225 × 430 mm |
Maximal längd grafikkort | 410 mm |
Maximal höjd processorkylare | 170 mm |
Maxlängd nätaggregat | 200 mm |
Plats för radiator | Toppen: 240 mm |
Plats för fläktar | Fronten: 3 st. 120 / 140 mm |
Inkluderade fläktar | Bak: 1 st. 120 mm F120Q |
Anslutningsmöjligheter | 1 st. USB 3.2 Gen 1 Type-A |
Pris | 1 299 kronor |
Däremot ska man inte låta sig luras av chassits initialt blygsamma specifikationer, det finns gott om plats för radiator- och fläktlösningar. Chassits övre del tillåter radiatorer upp till och med 280 mm när lågprofils-arbetsminne används, medan det främre partiet har plats för upp till en 360 mm stor radiator. Totalt finns det 5 fläktplatser som rymmer 140 mm-fläktar, och ytterligare två till 120 mm-platser i mot chassits nedre kammare.
För denna genomgång har NZXT skickat med ett litet stödpaket. Detta inkluderar bland annat en 120 mm F120 RGB Core-fläkt, en kontroller-hub, ett vertikalt grafikkorts-kit och vattenkylaren NZXT Kraken Elite 240 RGB – sistnämnda kommmer det även en separat pilot på framöver.
Jag vill passa på att uppmärksamma och tacka Inet som lånat ut komponenter för detta test. Detta inkluderar processorn AMD Ryzen 9 5900X och moderkortet Asus ROG B550-F Gaming. Till sist har vi en 1 TB Samsung 980 Pro för lagring.
Komponent | Modell |
---|---|
Moderkort | |
Processor | |
Lagringsenhet |
Första intryck
Övergripande är de första intrycken positiva; det finns inga vassa kanter, och jag kan inte se att någon panel sitter överlappande eller har någon gapande rand. Chassit känns stabilt och solitt när jag jonglerar det för kameravinklarna. På tal om kameran måste detta vara det svartaste svarta i ett chassi någonsin – att få kameran att fokusera är en utmaning i sig.
Min tekniska brandfackla åt sidan; vid första anblick är det inte mycket som sticker ut eller särskiljer 2024-varianten från föregångaren. En glaspanel pryder ena sidan, medan en plåtskiva med stansade hål täcker andra sidan. Framsidan är en enda stor meshpanel, där de halvt transparenta fläktbladen från den NZXT F360 RGB Core-kombofläkten jag fick med kikar igenom. Bakre panelen och toppsidan fästs med grovt räfflade tumskruvar, medan den glasbestyckade sidan har ett snabbfäste med ett litet handtag.
Lägger jag upp chassit lite på sniskan och kikar på bottendelen blir det genast lite mer intressant. Borta är den golvmonterade fläkten i förra versionen av NZXT H5; istället är detta ersatt av ett stort meshnät som löper genom halva bottensidan. Den andra bottenhalvan är en solid plåtbit, vilket hindrar nätaggregatet från att suga in luft under chassit. Detta bör dock inte vara ett problem, då det finns gott om luftflöde genom bottenkammaren.
Ovansidan fortsätter leva upp till namnet på chassit, där jag direkt möts av en halv sida med solid plåt och en andra halva med meshklädsel. Här finns även strömknappen, en USB Type-A-anslutning samt en USB Type-C-port. Ett kombinerat 3,5 mm-hörlursuttag finns också att tillgå. Däremot är det en sak som väcker lite farhågor; färgen skrapas lätt. Det räcker med att jag skrapar lite med nageln för att lämna tydliga rivmärken i ytbehandlingen. För det mesta går dessa närken bort med en svepande trasa, men inte helt, utan jag får verkligen gnugga.
Med glaspanelen lagd åt sidan möts jag av ett stilrent och kalt inre. Till höger ser jag direkt den inkluderade F360 RGB Core-fläkten, medan mittenpartiet inte har mycket mer än avskiljaren för att dölja kabelgenomföringen. Bottenplanet visar upp fästpunkter för fläktar som kan dra in luft genom sidans mesh, medan toppsidan bjuder på mer av samma. Summa summarum finns det gott om konfigurationsmöjligheter, och det är även rymligt nog för de allra flesta komponenter på marknaden.
Med bakplåten avplockad möts jag direkt av ett nästintill lika kalt upplägg. Den fördragna kabelhanteringen är mycket väl godkänd. I chassits källare är det inte mycket som händer; det finns ett par gummiremsor att placera nätaggregatet på, samt en enkel kombinerad 2,5-tums och 3,5-tums hårddiskbur som enkelt lossas med en ensam tumskruv.
När det kommer till möjlig kabeldragning och hantering för att installera resterande utrustning känns det lite väl sparsmakat för min del. Precis som i tidigare modeller i H5-serien finns det relativt lite utrymme mellan moderkortsplåten och där chassits gräns går för sidopanelen.
Bygga dator i H5 Flow
Med första intrycken och lite spekulationer kring chassit ur vägen är det dags att börja bygga en dator i NZXT H5 Flow RGB 2024. Jag börjar med att placera ut alla delar på bordet som ska användas och lägga upp en grundläggande byggplan. Det är en del komponenter som ska tryckas in, särskilt på baksidan som dessvärre inte har samma goda marginaler som framsidan.
Nätaggregatet placeras enkelt på sin plats, men jag inser snabbt att det kommer bli orimligt bökigt att försöka kabelhantera med hårddiskburen installerad, så den ryker. Därefter lyfter jag moderkortet på plats och passar på att samtidigt byta ut den bakre medföljande fläkten mot F120 RGB Core-modellen som NZXT skickade över.
Innan jag skruvar fast radiatorn för Kraken Elite 240-kylaren kollar jag hur mycket utrymme som finns att arbeta med. Efter en snabb bedömning kommer jag fram till att det är bäst att installera moderkortets två strömkablar i det övre segmentet först. Moderkortets VRM-kylning är vassare än man kan tro, och jag undviker gärna att plocka fram plåsterlådan om möjligt.
Med komponenter för merparten på plats passar jag på att koppla in allt på baksidan av bygget. Det är som jag förutspådde relativt tajt, särskilt när saker likt RGB- och fläkkontroller ska dela plats med tjocka strömkablar. Till sist är det bara att installera det vertikala grafikkorts-kittet och själva grafikkortet i sig.
Övergripande är jag nöjd med resultat. Framifrån ser det enligt mig faktiskt riktigt bra ut; Det är rymligt, stilrent och utan att upplevas tomt. Byggprocessen i sig var väldigt smidig, sånär som på den slutgiltiga kabeldragningen där jag önskar att chassit varit lite bredare i bakkant, samt gärna fått haft fler fästpunkter för hantering av exempelvis moderkortets strömkablar.
Sammanfattning
NZXT är ett etablerat varumärke på datormarknaden, känt för sin stilrena design. Deras nya H5 Flow RGB 2024 erbjuder en uppdaterad version av H5-serien, tillgänglig i svart eller vitt. Chassit är ett klassiskt Mid-tower med stöd för moderkort upp till E-ATX och har en vikt på strax över 7 kg. Trots sin enkla yttre design rymmer chassit flera kylningsalternativ: bland annat en 280 mm radiator i toppen och en 360 mm-radiator i fronten. Totalt finns sju fläktplatser. Även grafikkort upp till och med 410 mm kan klämmas in utan bekymmer.
Övergripande är mina intryck positiva när jag packar upp chassit. Plåtsidorna går fint ihop, och det finns inga skarpa kanter att stöta sig mot. Det finns gott om ventilationsmöjligheter, med en genomgående dualitet mellan solid plåt och meshklädsel. Två saker som sticker ut nämnvärt för min del under inspektionen är att den bottenmonterade fläkten från föregående H5-modell inte längre finns, utan har ersatts av ett meshnät och plåt mot nätaggregatets sida. Detta har i förlängningen även lett till att nätaggregatet lär monteras med fläkten uppåt – något som i slutändan inte är ett problem, men ändå anmärkningsvärt.
Själva datorbyggarprocessen är relativt rak utan några konstigheter. Nätaggregatet har mer än tillräckligt med utrymme, även om jag valde att plocka bort hårddiskburen för att göra saken lite lättare. Så länge man planerar sitt bygge någorlunda i förväg ser jag inte att chassit i sig skulle sätta några direkta begränsningar för att uppnå ett tillfredsställande resultat. De medföljande fläktarna och en god fördragning av deras kablar bidrar också stort till det positiva intrycket.
I slutet av dagen är NZXT H5 Flow RGB 2024 inte en dålig produkt, men den är inte heller perfekt och lämnar utrymme för förbättring inför en framtida revision. Framförallt är jag besviken på att man inte breddat chassit, särskilt baktill, när man ändå gjort sig besväret att designa om hela bottenpartiet. Fler fästpunkter för bättre kabelhantering hade också varit önskvärt. Men det är definitivt en produkt värd att överväga för den som är ute efter ett chassi med smakfull och inkluderad RGB-belysning — utan att tumma på luftflödet!
Positivt:
Solid byggkvalité och gott om luftflöde
Väl tilltagna expansionsmöjligheter
Kvalitativa medföljande fläktar
Negativt:
Något tajt med kabelhantering
Ytbehandlingen inte skraptålig nog
NZXT H5 Flow RGB 2024 finns tillgängliga hos flera svenska återförsäljare till ett pris om 1 299 kronor vid skrivtillfället.