Canonical, företaget bakom Linuxdistributionen Ubuntu, lanserar version 16.04 av systemet som är en så kallad LTS-utgåva. LTS är en förkortning av Long Term Support. Som namnet antyder ska utgåvan stödjas under lång tid, fem år för att vara exakt, och innehåller därför inga revolutionerande nyheter som öppnar upp för buggar och stabilitetsproblem.

En av de större användarfokuserade förändringarna är att ett nytt system för applikationspaketering har införts. De nya paketen kallas Snap och fungerar sida vid sida med applikationer byggda med det gamla systemet, så kallade deb-paket. Snap-paket tillför förbättrade säkerhetsmekanismer då applikationerna isoleras från varandra och resten av systemet.

Dessa Snap-paket ska också enklare kunna uppdateras mellan olika versioner av operativsystemet. Paketsystemet är också grundbulten för Canonicals vision om ett ekosystem där appar ska kunna installeras på datorer, telefoner, surfplattor och olika typer av internetanslutna enheter (IoT).

Arbetet med den första surfplattan med Ubuntu förinstallerat, Bq Aquaris M10 Ubuntu Edition, ska ha bidragit till utvecklingen av Snap-systemet. Tanken är att systemet ska göra det lättare för utvecklare att ta fram och sjösätta mjukvara för samtliga typer av enheter som stöds i ekosystemet. Den enhetliga användarmiljön Unity 8 ingår dock inte i Ubuntu 16.04.

Ändringar i Unity är få till antalet, men en ny möjlighet som introduceras i Ubuntu 16.04 är möjligheten att flytta applikationspanelen Unity Launcher. Tidigare har panelen varit låst till vertikalt läge på skärmens vänstra sida, men nu går det att lägga panelen horisontellt på skärmens nedre del.

Andra nyheter som påverkar användare är att Ubuntus mjukvaruaffär, Ubuntu Software Center, har lagts ned och istället ersatts av Gnome Software. När användaren gör sökningar i Ubuntus universella sökfält, kallat Dash, söker systemet nu som standard inte bland internetkällor. Canonical har tidigare fått kritik för att internetkällor varit aktiverade som standard.

En något tråkigare nyhet är att AMD inte stöder Ubuntu 16.04 och företagets officiella grafikdrivrutin, oftast kallad fglrx, fungerar därmed inte alls i det nya systemet. AMD:s befintliga drivrutiner stödjer inte versionen av fönsterhanteraren X.org som används i Ubuntu 16.04, och Canonical avser inte att lösa problemet. Radeon-ägare får därmed vända sig till de öppna drivrutinerna.

Nyheterna för utvecklare fokuserar bland annat på förbättrat stöd för virtualisering och container-format, inkludering av det avancerade filsystemet ZFS och mycket mer. Ubuntu 16.04 finns tillgängligt för nedladdning nu på den officiella webbplatsen.