För att hänga med i halvledarindustrin krävs inte enbart rätt arkitekturer för jobbet, utan även en avancerad tillverkningsteknik som rymmer många transistorer på en liten och kostnadseffektiv yta samt är energieffektiv. Efter att ständigt ha varit på efterkälken avser AMD framöver att vara i framkant.

Det är sedan tidigare känt att AMD slutit ett mångårigt avtal med Globalfoundries och avser använda dess 7-nanometersteknik. Denna ersätter 14 nanometer, som AMD använder för såväl sina processorer med arkitekturen Zen som grafikkretsar baserade på Polaris och kommande Vega.

Under Financial Analyst Day 2017 går AMD in mer på detalj om sina planer med Globalfoundries. En av nyheterna är att både arkitekturen Zen och Vega förutom dagens 14 nanometer kommer använda en uppdaterad variant kallad 14nm+. Vad som blir nytt framgår inte, men sannolikt handlar det om bättre energieffektivitet och möjligheten att nå högre klockfrekvenser.

I början av år 2018 introducerar Globalfoundries sin 7-nanometersteknik och någon gång under året hoppar AMD på tåget med en ny uppsättning arkitekturer. Den ena är Zen 2 som blir en vidareutveckling av Zen och den andra är Navi, som efterträder kommande grafikarkitekturen Vega.

Av illustrationerna att döma omfamnar AMD vidareutvecklade 7 nanometer, 7nm+, mot slutet av 2019 eller under 2020. Tillverkningstekniken ska användas för såväl Zen 3 som uppföljaren till Navi, som än så länge saknar ett officiellt namn.