Även om lagringsenheter i storleksklasserna 3,5 tum samt 2,5 tum fortfarande dominerar marknaden börjar den nya formfaktorn M.2 få allt större fotfäste, och då främst för att den potentiellt kan ge avsevärt högre överföringshastighet via PCI Express-bussen.

I den här artikeln går vi igenom hur man monterar en M.2-baserad SSD-enhet samt vilka olika fallgropar och standarder som innefattas av denna formfaktor.

m2_1.jpg

Merparten av moderkorten som säljs i dagsläget har åtminstone en M.2-plats tillgänglig någonstans på kortet. Denna kännetecknas av en snedställd kontakt som följs av ett antal monteringshål.

m2_2.jpg

Kikar vi närmare på de olika monteringshålen kan ett antal olika sifferkombinationer skådas. Dessa representerar den fysiska storleken på kretskortet som kan installeras på moderkortet, där de två första siffrorna är bredden medan de två sista är längden i millimeter.

m2_3.jpg

Enheten vi använder för denna artikel är Samsungs 850 EVO i M.2-utförande. Denna följer storleksstandarden 2280, vilket innebär att den är 22 mm bred och 80 mm lång – en ytterst vanlig storleksklass för just SSD-enheter enligt M.2-formfaktorn. Nämnvärt är att denna enhet kommunicerar över SATA-bussen och erbjuder alltså inte någon ytterligare prestandavinst över sin motsvarighet i 2,5-tumsutförande.

m2_4.jpg

En närmare titt på M.2-kontaktdonet på just vårt moderkort uppvisar en plastpigg på den högra sidan. Placeringen av denna pigg talar om för oss att just denna M.2-port är redo för enheter med koppling över upp till fyra banors PCI Express. Nämnvärt är att den här typen av portar ofta även har stöd för SATA-baserade enheter, men detta kan vara värt att dubbelkolla i manualen innan köp.

m2_5.jpg

Kikar vi närmare på vår M.2-enhet så syns två ingröpningar i denna – en som matchar upp plastpiggen i porten på moderkortet samt en andra som är menad för att göra enheten kompatibel med moderkort och bärbara datorer som endast har stöd för SATA-baserade M.2-enheter.

m2_7.jpg

För att montera M.2-enheten på moderkortet behöver vi först leta fram en monteringsdetalj i form av en distans med tillhörande skruv. Denna sitter antingen förmonterad på moderkortet eller medföljer i kartongen till detta.

m2_8.jpg
m2_9.jpg

Distansen ska skruvas in i hålet på moderkortet som motsvarar storleken på M.2-enheten som ska monteras. I vårt fall handlar det som sagt om en Samsung 850 EVO i storleksklassen 2280, och därför skruvar i distansen i hålet som är markerat med dessa siffror.

m2_10.jpg
m2_11.jpg
m2_12.jpg
m2_13.jpg

Med distansen på plats är det sedan bara att skjuta in enheten i M.2-porten och sedan vika ner den. Därefter återstår endast en enstaka skruv för att fixera SSD-enheten i moderkortet.

Nästa del: Hur man installerar ett nätaggregat

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

 1. Hur man bygger en dator

 2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

 3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

 4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

 5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

 6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

 7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

 8. Hur man installerar RAM-minne

 9. Hur man installerar ett moderkort

 10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

 11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

 12. Hur man installerar ett nätaggregat

 13. Hur man installerar ett grafikkort

butiker_taby_1.jpg

SweClockers datorbyggarguide presenteras i samarbete med Webhallen

Sugen på att uppgradera? Webhallen har på kort tid vuxit till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare inom hårdvara, hemelektronik, gadgets, spel och film. Titta in i butiken för att se alla erbjudanden!

Köp lagringsenheter på Webhallen