Sponsras av be quiet!

be-quiet_Logo_pos_RGB.jpg

Denna artikel produceras i samarbete med be quiet!. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Moderna chassin täcker till stor del grundbehoven för kylning och ventilation direkt ur kartong – men det finns trots det några saker att ha i åtanke när du sätter igång med byggandet. Vi talar parametrar likt fläktstorlekar, fläktkontakter, var fläktar och kylare bäst placeras, samt hur det går till.

Chassifläktar

fläktfamilj.jpg
silentwings.jpg
3pinvs4pin.jpg

När det kommer till chassifläktar är det mest elementära storleken. De vanligaste storlekarna är 80, 92, 120 samt 140 millimeter, varav de två sistnämnda dominerar i moderna datorchassin. Därtill existerar två varianter av samma kontakt, där varianten med fyra pinnar har stöd för styrning med hjälp av pulsviddsmodulering, PWM.

Placering av fläktar i chassi

fläktmontering.jpg
frontfläkt.jpg

Då värme stiger sugs sval luft med fördel in så lågt som möjligt i chassits front, och blåses ut ur chassits topp och baktill. För att minimera problem med damm rekommenderas även att en större mängd luft sugs in i chassit än vad som blåses ut.

Orientering och placering av kylare

kylarmontering-luft.jpg
kylarmontering-aio.jpg

Luftkylare bör normalt placeras i linje med luftströmmen som flödar in från chassits front, med utblås mot chassits baksida. Använder du istället en sluten vattenkylare, se till att pumpen inte är belägen i systemets högsta punkt och montera radiatorn i systemets topp.

Dammfilter

dammfilter.jpg

Med allt installerat och klart – glöm inte bort rengöring av ditt chassis dammfilter med jämna mellanrum. Dessa är normalt belägna i front, topp och undertill.

För en mer gedigen genomgång av inblandade komponenter och hur dessa används kan du med fördel titta på Jonas Klars videogenomgång i toppen av denna artikel.