Kretsbristen till trots har de senaste veckorna bjudit på vissa lättnader och en något bättre tillgång, framförallt gällande grafikkort. I en kartläggning från början av månaden fanns betydligt fler modeller att tillgå hos svenska återförsäljare. För specifikt grafikkort påverkas marknaden även av mining, där tillslag i Kina börjat fylla på begagnatmarknaden.

Det faktum som kvarstår är att det är långt mer än grafikkretsar som behöver nyttja en begränsad tillverkningskapacitet och att bristen överlag fortfarande är ett faktum. Detta påpekar även Intels VD Pat Gelsinger i en intervju med The Wall Street Journal (betalvägg). Han menar att bristen kan sträcka sig till år 2023 och att det är lång väg kvar att gå. Precis som i tidigare uttalanden från Gelsinger förklarar han återigen att det tar flera år att bygga fabriker och expandera kapacitetsmässigt.

Det är inte bara Intel och Gelsinger som spår att bristen hänger kvar i ett par år till. Det rimmar väl med prognoser från bland annat TSMC, som spår lättnader runt 2022 och ökad kapacitet till 2023. Trots stora ekonomiska satsningar från både myndigheter och företag världen över är det helt enkelt svårt eller till och med omöjligt att påskynda vissa processer.

Gelsinger nämner även att PC-marknaden växt explosionsartat och att antalet PC-enheter per hushåll fortsätter öka världen över. Det spås dessutom fortsatt tillväxt i framtiden, särskilt då hemarbete nu övergår i "hybridarbete". Arbetsplatser får på nytt ett större behov av att köpa in hårdvara, särskilt med Windows 11 väntandes runt hörnet. För Intels del planerar de trots kretsbrist att skeppa miljontals enheter ur "Alder Lake"-familjen och till slutet av 2023 startar även produktionen av "Meteor Lake".

Läs mer om kretstillverkning: