För cirka ett år sedan införde vi regler på SweClockers Marknad vars syfte var att få bukt med en stundvis ganska otrevlig stämning relaterad till försäljning och köp av bristvaror så som Playstation 5 och Geforce RTX 3000-serien.

Då situationen förändrats och många återförsäljare numera har en del av den senaste generationens grafikkort på lager väljer vi att omformulera reglerna och ta bort begränsningen gällande en bristvara var sjätte månad. Däremot kvarstår reglerna om utgångspris som ska vara i linje med aktuellt återförsäljarpris.

I praktiken betyder det här att det är fritt fram att annonsera för dessa varor på SweClockers marknad så länge utgångspriser inte överskrider återförsäljarpriserna med någon nämnvärd marginal. Givetvis kvarstår tidigare regler om att SweClockers Marknad är en plats för våra medlemmar i form av privatkonsumenter. Företag, storskalig hobbyverksamhet, oredovisad näringsverksamhet, mining-operationer med flera, hör alltså inte hemma på SweClockers Marknad.

Vi har sett aktivitet på marknaden som på ett storskaligt och systematiskt vis använt marknaden för att köpa och sälja varor på ett sätt som vi inte anser vara förenligt med privat bruk. Vi har ingen exakt gräns att dela med oss av då varje situation är unik, men helt enkelt undanber vi storskalig försäljning och inköp av varor på marknaden.

För att förenkla det så långt det någonsin går kommer här några exempel på vad som är okej eller inte:

  • Sälja eller köpa fler än ett grafikkort per halvår: OK

  • Sälja grafikkort där utgångspriset är i linje med de stora svenska återförsäljarna: OK

  • Köpa ett grafikkort till sig själv och till ett av sina barn: OK

  • Sälja grafikkort med ett utropspris som är nämnvärt högre än hos återförsäljare: Inte OK

  • Köpa många kort till sin mining-setup, för att sälja vidare etc.: Inte OK

Observera att ovan lista inte är uttömmande och mer är tänkt att illustrera andemeningen med reglerna.

En vara som fortfarande kan anses vara en bristvara med all rätt är Playstation 5. Men även här väljer vi att gå på linjen att så länge man säljer dem med ett utgångspris som är i linje med de större svenska butikernas snittpris är det fritt fram. Skulle de lättade reglerna ställa till med oreda eller osämja kan de givetvis ändras tillbaka.