Inlägg

Inlägg som Stefflo har skrivit i forumet
Av Stefflo
Skrivet av nihilist71:

Hej, jag har mer eller mindre levt avskilt från Tablå TV under de senaste 10 åren förutom några enstaka strömnings abonnemang som jag sagt upp så fort dom börjat kosta pengar då jag tycker det är mest skräp, jag vet, jag låter som en gammal gubbe.

Vad jag vill ha:

Ett kanalpaket som jag kan konsumera från Smart TV / Dator / Apple TV där jag kan strömma dom stora nyhetskanalerna, CNN, BBC, MSNBC etc. Jag är totalt ointresserad av sportsändningar.

Finns detta idag?

Kolla boxer som har sina flexpaket, du kan välja åtta kanaler efter tycke och smak från deras utbud.
I detta får du också alla de kanaler du valt som streaming, vet ej om det finns app till smarttv.

Av Stefflo

ordlig.se nr 63, 3/6

⬜🟨⬜🟨🟩
🟩🟩🟩⬜🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Har man lite tur med orden i början så blir det inte så mycket att välja på sen.

Av Stefflo

Till min privata så är det en skärm som gäller, 27” men där spelas det mest.
På mitt hemmakontor så har jag 2x24” och skulle absolut inte vilja ha mindre eller färre.

Av Stefflo
Skrivet av joakim99:

Jag tror det vore bättre för miljön om priset höjdes med 3-4 kr till istället för att sänka priset. Min känsla är att vid nuvarande priser så har en del av "nöjes"-körningen försvunnit och det bör väl vara positivt ur ett miljöperspektiv?

Jag kan nog säga att min nöjeskörning har varit mer eller mindre noll senaste 10 åren och då har jag ändå förmånsbil.
Att åka runt bara för att åka gjorde man när man var mellan 18-22 år och sen dess så kör man det man bör göra.

Skippa reduktionsplikten och sänk skatten ordentligt så är problemet löst. Många människor i vårt land måste ha bilen för att ta sig till jobb, butik osv.

Tyvärr kommer säkerligen vår regering börja dra igång någon form av bidragsystem istället som kostar dubbelt så mycket att administrera plus att någon måste övervaka det så ingen fuskar.

Av Stefflo
Skrivet av bubbelbabbel:

Förstår att det är smidigare för dig, men det är inte rätt.

Skatteverket:

Arbetsrum eller arbetsyta hemma
Om du har gjort i ordning ett särskilt rum eller en del av ett rum hemma bara för att jobba i, har du som regel inte heller rätt till avdrag. Skulle din arbetsgivare hyra ett rum någon annanstans åt dig är det inte någon förmån du behöver betala skatt för. Om du hyr ut ett rum eller en yta hemma hos dig själv till arbetsgivaren räknas ersättningen oftast som lön, även om utrymmet används för att jobba i. Om du själv hyr ett särskilt arbetsrum kan du ha rätt till avdrag, men då krävs det till exempel att du bara jobbar där och att rummet eller lokalen ligger utanför ditt hem.

Sant, och det är därför det är så smidigt då posten ligger som en fast utgift👍👍

Av Stefflo

ordlig.se nr 62, 5/6

⬜⬜🟨⬜⬜
🟨🟩⬜⬜⬜
⬜🟩⬜⬜🟨
⬜🟩🟩⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Fixad😀

Av Stefflo
Skrivet av Eott:

Hur funkar det där? Du har inget riktigt kontor att gå till eller?

Jag har ett rum i huset som företaget hyr av mig och för det får jag 2000kr. Där jag jobbar nu så läggs det som utlägg och är så skattefritt men hos tidigare företag så har det legat som hyra och då har jag varit tvungen att skatta och dra av för detta.
Ingen aning om det är rätt men jag tycker det är bra😀

Rummet har inte någon egen ingång eller liknande men används inte till något annat än just arbetskontor.

Av Stefflo
Skrivet av Chrisism8:

Tvättmaskin och tumlare drar faktiskt inte så farligt ifall man har moderna grejer. Tror min tvätt är beräknad runt 60 kwh/100 tvättar, och torken ligger runt 200/100 torkningar. Självfallet är detta med ekoprogrammet etc, så säg det dubbla bara för att. Det betyder att det är ca 2.5 kwh/tvätt och tork, och jag kör ca 1-2 maskiner i veckan. Så det är ju 10-15 kwh/månad. Det är lite, men en ganska liten del av mina 400 kwh/månad.

Då bör du kanske prata med styrelsen och be dem utreda detta vidare.

Av Stefflo
Skrivet av Chrisism8:

Det har varit mycket pensionärer förr, men de flest av dem är utbytta under de åren jag bott här. Idag skulle jag säga att det ganska jämt fördelat mellan ungdomspar/småbarnsfamiljer och 40-65 åringar. Självklart finns en del singlar i 1:orna och några pensionärer, men de andra kategorierna tar nog upp 80% av lägenheterna.

Självfallet så kan man ju inte jämföra sig helt med andra, men jag har frågat mina vänner som bor liknande som jag, men även andra som bor i hus etc och där ligger jag ju på nästan 2x vad man kan räkna med i el.

Golvvärmen var nog lite hastigt uttalat tbh, var och kände på den nu och den är sval. Jag har ju typ alltid raggsockar på mig så jag kände väl aldrig riktigt av det.

En annan viktig sak att ta med i beräkningarna är tvättmaskin och torktumlare. Har ni gemensam tvättstuga i huset så kanske många använder den och då inte har en den elslukaren på sin räkning.

Av Stefflo
Skrivet av e1m1:

Sträckan som däcken passerar under ett varv varierar lite med däcktryck, mängd gummi etc, därför där måste vara lite spel. GPS funkar ju inte alltid, så även om det går att använda det måste man ju fortfarande ha samma mätning som idag som fallback, och det kanske är mindre bra om hastighetsmätaren hoppar till när system byter vad som visas, för att inte tala om farthållare som inte håller samma fart.

Med de bilar jag kört önskar jag mest att hastighetsmätare var mer konsekventa (vilket de nog iof blivit på sistone). Äldre bilar visade väl ~3-10% för mycket (typ var som helst inom intervallet de får vara), men bilar idag vad jag vet tenderar att ligga närmre den undre delen av det intervallet. Kanske har en del att göra med att däcken idag är bättre på att hålla samma diameter med tryck och slitage, eller något.

Borde väl idag finnas annan teknik för att få fram hastigheten på en bil kan man tycka om nu inte GPS är det bästa som du har helt rätt i.
Jag vet att jag såg någon test på hur bra hastighetsmätarna visade och då var det en gammal Volvo Amazone som hade det absolut bästa resultatet. Testen kan säkert ha varit 10-15 år sen.
Att tillägga så är det väl också de senaste 30 åren som folk kör på andra däckdimensioner än det som var på bilen när man köpte. Det hände säkert tidigare också men inte i samma utsträckning som idag när man helst ska pressa in ett par 20” fälgar med däck som två varv med eltejpen.

Av Stefflo

Du kan ju alltid anmäla det till din hemförsäkring om du har någon form av drulletillägg. Då ska du kunna få nya skärmar för en mindre kostnad.

Av Stefflo
Skrivet av Chrisism8:

Tjenare!

TLDR: Nyligen fått elmätare. Ensamboende och bland de som har högst förbrukning i området. Något är fel. Kan det vara så att elmätaren är felkopplad så jag betalar grannens ström också? Hur tar jag reda på vad som drar så mycket ström?

Långa versionen:

Jag bor ensam i en bostadsrätt, 2:a på 65 kvm. Fram tills nyligen så har bostadsrättsföreningen inte haft några elmätare, utan det har ingått i avgiften. Förra månaden så installerade man elmätare och vi fick även en webblänk där vi kan följa elförbrukningen.

Området har 248 lgh där det är en ganska jämn blandning mellan 1-2-3 rummare, med ett färre antal 4:a rummare. Jag ligger bland de 10% som drar mest ström. Jag får inte ihop detta i mitt huvud då de flesta som bor här är 2-4 pers/familj. Det ska tilläggas det finns en lite skara lägenheter som inte verkar använda ström alls? (Se bild)

Nu är det så att jag har snittat ca 400 kwh/månad sedan mätaren installerades och jag förstår inte varför. Jag är sjukskriven, så spenderar en del tid hemma. Såhär ser mitt liv ut idag.

- Kök: Side by side kyl/frys. Vanlig spis med glashäll som används några gånger i veckan. Lagar oftast mat för 2-3 dagar/tillfälle. Espresso maskin som oftast står i standby dagtid. Mikro, brödrost och annat används någon gång/dag. Diskmaskin går 3-5 ggr/vecka.

- Elektronik: Gaming dator som nog drar ca 350w vid load. Spelar 4-6h/dag. Står i sleep eller avstängd annars. Har en media pc som alltid är igång med torrent client. Äldre prylar med en i3:a i så inget som borde dra särskilda mängder ström. TV + förstärkare etc. Robotdammsugare går 1 ggr/vecka.

- Badrum: Tvätt/Tork går 1 maskin/vecka i snitt. Finns golvvärme och handdukstork som båda har varit avstängda sedan start. Badrumsgolvet är suspekt neutralt i temp dock, kan det vara golvvärmen som smygdrar?

- Lampor: Philips hue eller ikea trådfri led typ överallt. Står ett par lampor igång hela tiden typ, men det är ju led så kan inte göra många kr/månad.

I mitt huvud så går detta inte ihop. Det finns ingen chans att jag kan drar så sjukt mycket mer ström än alla andra som bor här. Med golvvärmen och handdukstorken avstängd så gör jag inget som drar någon speciell mängd ström förutom gaming PCn. Även om den går ofta och tungt så kan den själv stå för max 75 kwh/mån. Då är det fortfarande 325 kwh som ska disponeras ut på några lampor och sparsam matlagning.

Fråga
- Huset är ju byggt på 60-talet och är ju inte byggt med avseende på individuell ström. En del av mina grannar i området ligger på 0 användning eller 10% av vad jag gör av med. Finns det chans att det är felkopplat och att jag betalar för en av mina grannar?

- Kan jag ha något hemma som ligger och "tjuvdrar" sjuka mängder ström på något sätt. Jag tänker att typ golvvärmen är felkopplad så att de alltid ligger igång eller något sådant?

PS: Verkar ha ett par bitcoin miners i föreningen xD

https://i.ibb.co/pQkh3CQ/Elf-rbrukning.jpg

Hur är åldersfördelningen i husen?
En pensionär som kollar på TV några timmar i veckan och har sparsamt med lampor tända drar inte mycket el men kan ändå bo
i en 4:a. En dator drar samtidigt rätt mycket mer än vad man tror och spelar man då dessutom 4-6 timmar varje dag så sticker det iväg. Golvvärme drar också en del men har du inte den igång men ändå är varmt på golvet låter konstigt och tyder på felkoppling.
Varje lägenhet ska matas från sin egen central för annars skulle det kunna bli kaos den dagen någon vill göra en nyinstallation eller förändring.

Skrivet av Betty (Kung Pow):

Om du har säkring för golvvärmen, slå av den några dagar och se om det påverkar?

Men visst, kan ju vara felkopplat om det inte fanns mätare innan

Om du helt slår av din egen ström, alla faser vid elmätaren ikväll, se om nån granne klagar?

Inte så bra kanske då det inte är så nyttigt att ha kyl och frys avstängda en hel natt.

Av Stefflo
Skrivet av Morrreee:

Okej! Uhm, maskinbyggare ska jag kolla vidare på! 👌 Tack för hjälpen!

Du får googla dig fram lite på företag som robotintegratörer eller maskinbyggare men kan ha många olika namn. Behöver du några tips så kan jag kanske hjälpa dig då jag har en hel del kontakt med just dessa företag i mina delar av Sverige. Mellansverige och uppåt ska väl tilläggas, vet inte vart du håller till.

Av Stefflo
Skrivet av Morrreee:

Ja, känns som att automation kommer utvecklas och behövs mer och mer i Sverige! Pluss att jag får skruva lite och är teknisk. Och då har jag sneglat mycket på Automationsingenjörs utbildning via YH skola. Finns några som heter Automationstekniker och Automationsspecialist. Vet inte vilken av dessa 3 som är bäst. Får gå igenom kurserna.

Tack för svar!

Jag har ingen koll på hur de tre olika utbildningarna skiljer sig men det viktigaste när du sen väl söker jobb är nog vart du kommer. Finns industrier som bara gör enklare saker som att byta en givare eller smörjer en växel men det finns också vissa industrier där man även utvecklar och tar fram nya maskiner och man automatiserar själv så länge inte projekten är för stora. Jag har jobbat på båda typerna.

Annars är en maskinbyggare eller liknande kanske rätt för dig där du även får både utveckla, programmera och kanske även montera på plats hos kunden.

Lycka till i dina val.

Av Stefflo
Skrivet av FatherOfThree:

Ja, det är lag att hastighetsmätaren inte får visa för lite.

Vilket innebär att tillverkarna lägger sig (minst) ca 5% över, för att ha marginal för olika däcksdimensioner, vinter/sommardäck etc.

Ok, då var jag inte helt ute med att jag hört att det finns någon form av lag på just detta. Att få en hastighetsmätare att visa exakt kan ju ändå inte vara så svårt då den går att koppla direkt mot den inbyggda GPS:en i bilen men har också för mig att den måste vara någon form av mekanisk lösning, vet inte om det är lag på detta också men man blir ju inte förvånad om så är fallet.

Av Stefflo

ordlig.se nr 61, 5/6

⬜⬜🟨⬜⬜
⬜🟨⬜🟩⬜
⬜⬜🟨🟩🟨
⬜⬜🟨🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Stefflo
Skrivet av stgr:

Det går, men biltillverkarna vill inte ha det så, för då kan de bli stämda på miljonbelopp ifall bilen säger att du håller hastigheten och sedan ändå får böter för att du kört för fort.

En bränslebil är oftast optimerad för att köra 70-100 km/h och haft oftast som lägst förbrukning där, och förbrukningen går upp om du ligger under eller över bilens optimerad hastighet.

Jag har fått för mig att det är någon konstig lag som säger att hastighetsmätaren inte får visa exakt men du har kanske rätt och ditt låter mer logiskt. Samtidigt hade de snabbt och enkelt kunnat lösa stämningsproblematiken genom att skriva in i manualen att hastighetsmätaren kan i vissa lägen visa +-5% eller något sånt.

Jo, kollar du din medelhastighet på en resa så ligger den oftast runt 80 km/h så det är ju där man ligger när man kör en vanlig resa mellan två orter.

Av Stefflo
Skrivet av Morrreee:

Vilka IT jobb finns som är mer fysiska? Tack för din tid!

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Nätverkstekniker, automationsbranchen, m.m. Vissa som är elektriker programmerar en hel del plc.

Men det är väldigt kunskapskrävande. När man precis har gått ut gymnasiet så har man goda möjligheter till val. Ju äldre man blir ju svårare har man att tänka exakt det där jobbet vill jag ha. Man kan gå en utbildning och har man tur så får man ett jobb.

Jag känner som sagt superduktiga webprogrammerare som är inne i elskåp och grejar. Men det är inte precis så att de på senare år tänkte en 2 årig YH utbildning inom webbutveckling fixar all kompetens som behövs.

Som @lillaankan_i_dammen i dammen skriver så är Automationstekniker väldigt flexibelt. Jag är själv utbildad elektriker och automationstekniker. När jag jobbade inom yrket så var jag inom industrier och gjorde allt från att byta motorer, felsöka på maskiner, programmera PLC:n och mycket mera så även det du har via dina mekkunskaper kan du absolut få nytta av i yrket men du får också en nivå till. Allt beror givetvis på vilket företag du kommer till men det finns mängder med företag som är rena industrier men också företag som både bygger och installerar robotar och maskiner i Sverige och överallt i världen.
Automation är som jag ser det absolut en framtidsbransch där mer och mer måste automatiseras för att företagen ska kunna ha produktionen kvar.

Jag har själv gått vidare till försäljning av liknande produkter.

Av Stefflo
Skrivet av Beginner:

Tvärtom för mig. Ligger alltid och håller hastigheten och ta mig f-n att ingen annan gör det. Trodde ett tag att min hastighetsmätare visar fel men nej då. I och med att alla som gör idiotomkörningar bromsar vid fartkameror sen, såpass att jag ser att jag skulle kunna komma ikapp dem, bara för att efter den fläska på igen.

Önskar att polisen satte upp dolda fartkameror 300 meter efter den öppna.

Hade väl varit enklare att de godkände hastighetsmätning mellan två kameror som de gjort i vissa länder just för att få bort personerna som kör 140 km/h, bromsar vid kameran och sen upp i 140 km/h igen.
Jag brukar sätta min farthållare på 5-10 km/h över skylthastigheten, då oftast så brukar jag köra enligt skylten. Mäter hastigheten med Wazeappen.
Har aldrig förstått varför vi på 2020-talet inte kan få en hastighetsmätare att visa exakt rätt hastighet med tanke på alla system som finns i våra bilar.
När jag körde halkkörningen så åkte jag en Renault av något slag och där visade den digitala och analoga hastighetsmätaren inte ens lika så man hade egentligen ingen aning om hur fort man körde Detta var för ca 30 år sen ska tilläggas.

Att spara bränsle genom att köra saktare går rätt snabbt att se på bilens tänkta sträcka man ska klara av att komma, ökar rätt betydligt om man kör i mellan 80-100 km/h för att sen sjunka rätt drastiskt när man istället ligger i 110-130 km/h. Har inga exakta siffror men nog fasen drar bilen mer om du kör snabbare men den kommer säkerligen också dra mer om man kör för sakta också.

Kan också bli tokig på alla dessa hastighetsförändringar som nu är på landsvägar, så fort det är någon form av utfart även om den har en påfartssträcka så ska man behöva bromsa ner till 60 km/h, hattandet mellan 70, 80 och 90 kan också vara väldigt jobbigt och tycker man får en lugnare och behagligare körning förr när vi inte hade alla dessa olika hastighetsskyltar. För er som inte var med så hade vi tidigare endast 30, 50, 70, 90 och 110, nu har de även kastat in allt där mellan också och älskar dessutom att strössla med dessa skyltar.

Av Stefflo

De gånger jag sökt lägenhet så skulle jag aldrig välja en på bottenplan, minst en halvtrappa upp eller i någon form av sluttning så nedre våningen kommer upp någon meter.
Har haft vänner som bott på nedre botten och de hade alltid neddragna persienner eller så gick helt enkelt alla som gick förbi och tittade in även om de inte ville så blir det så per automatik. Prova själv att gå genom ett bostadsområde, du kommer titta in och se vad människor ser på TV eller om man går med mindre kläder på sig än vad man vill att grannarna ska se eller vad det nu kan vara. Bor man på nedre botten på en baksida av husen där det inte finns några stigar eller på annat sätt är någon form av genväg så skulle jag kunna tänka tanken om det var kris.
Räkna också med att det alltid kan komma någon fyllskalle eller kompis som antingen glömt nyckeln till dörren eller är sugen på en nattfösare att knacka på fönstret vid väldigt konstiga tider på dygnet.

Den enda fördelen är väl i så fall att man kan få en lite större uteplats och och om det är godkänt i föreningen att få ha en grill men det är inte värt det med tanke på alla nackdelar.

Så nej, skulle valt ett annat boende.