I och med DirectX 12 introducerade Microsoft en funktion som kallas Explicit Multi Adaptor (EMA). Denna funktion gör det möjligt att använda grafikkort från olika leverantörer, exempelvis Nvidia och AMD, och det är även möjligt att blanda olika kraftfulla grafikkort i ett och samma datorsystem.

Trots att funktionen har funnits tillgänglig i nästan ett års tid stöds Explicit Multi Adaptor (EMA) inte i särskilt många titlar. Anledningen till detta ska vara att det är komplicerat för utvecklare att dra full nytta av grafikkorten eftersom stödet programmeras med lågnivå-kod. Microsoft vill ändra på detta med en kommande uppdatering till DirectX 12-plattformen.

Genom ett så kallat abstraktionslager ska utvecklare lättare kunna lägga till stöd för blandade grafikkort utan att behöva besvära sig med komplicerade lågnivå-anpassningar av koden. Den kommande förbättringen presenterades ursprungligen av Microsoft under AMD:s Polaris-event i Macau i slutet av maj och har vidare diskuterats på utvecklarportalen Github.

Enligt Microsoft ska utvecklare kunna dra nytta av blandade uppsättningar grafikkort med endast några få rader kod. Detta handlar dock endast om grundläggande stöd, utvecklare som vill dra full nytta av kraften i de sammankopplade grafikkorten måste fortfarande använda EMA-tekniken.

Microsofts utvecklare skriver att de för närvarande finslipar de sista detaljerna på detta abstraktionslager och att det ska göras tillgängligt snart. Någon exakt lanseringslucka anges inte men eventuellt kan det bli en del av den kommande Windows 10-uppdateringen Anniversary Update som anländer den 2 augusti.