När Nvidia introducerade arkitekturen Turing innebar den en rad nyheter sett till stöd för tekniker. Mest uppmärksamhet fick stödet för ray tracing i realtid, men något som även introducerades var Variable Rate Shading (VRS). Först ut med detta var Wolfenstein II: The New Colossus och syftet är att öka den grafiska kvaliteten utan att för den delen höja systemkraven.

Microsoft meddelar nu att stöd för Variable Rate Shading tillkommer i grafikgränssnittet DirectX 12, vilket innebär att det nu blir tillgängligt på en större skala. De berättar att stödet finns i de Turing-baserade grafikkort som är ute på marknaden idag, samt att Intels börjat experimentera med tekniken i sin kommande grafikarkitektur Gen11.

Tier2-Default-side-by-side.jpg

Vänster: Med VRS. Höger: Utan VRS.

Microsoft beskriver VRS som ett sätt för utvecklare att använda grafikprestandan på ett mer effektivt sätt. Shaders räknar ut vilken färg varje pixel på en skärm ska ha och shading rate är hastigheten med vilken detta görs. Högre shading rate innebär bättre grafisk kvalitet, men kräver också mer sett till prestanda.

Traditionellt sett appliceras samma shading rate för alla pixlar i ett spel, men VRS låter utvecklare sänka den i specifika områden på skärmen där det inte påverkar den grafiska kvaliteten överlag. Fördelarna enligt Microsoft är många, som att bildfrekvensen ökar och att system med mindre kraftfull hårdvara kan driva mer avancerade spel.

Förutom Nvidia och Intel är det även troligt att grafikkort från AMD får stöd för VRS, då det rör sig om implementation i gränssnittet DirectX 12. Det har talats om att AMD:s kommande arkitektur Navi får stöd för tekniken, men det är ännu inte bekräftat.

När fler spel med tekniken är tänkta att lanseras har ännu inte tillkännagivits. Microsoft meddelar dock att Ubisoft, Epic Games och Unity redan bekräftat att de implementerar stöd i sina spel och spelmotorer.

Läs mer om Turing och Intel Gen11: