Regeringen höjer kemikalieskatten på elektronik i vårbudgeten 2019

Regeringen höjer kemikalieskatten på elektronik i vårbudgeten 2019

Regeringen går vidare med sin föreslagna höjning av kemikalieskatten med upp till 37,5 procent och maxtaket går från dagens 327 till 440 kronor exklusive moms per vara.

Vintern 2013 tillsatte den då sittande regeringen en utredning i syfte att se över behovet av ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet. Resultatet från utredningen blev sedermera kritiserade kemikalieskatten, vars syfte är att få ned användningen av brom-, klor- och fosforföreningar – i svepande ordalag flamskyddsmedel.

Tidigare under året föreslogs en höjning av kemikalieskatten med upp till 37,5 procent per kilogram. Nu presenterar regeringen sin vårproposition för år 2019, som innehåller satsningar på 4,5 miljarder kronor. Dessa finansieras delvis med den föreslagna höjningen av kemikalieskatten.

Kemikalieskatten har idag ett maxtak på 327 kronor per vara eller 409 kronor för slutkund med mervärdesskatt (moms) på 25 procent. Med höjningen kliver taket upp med 34,6 procent till 440 kronor (550 kronor inklusive moms). Hur skatten appliceras förblir oförändrad och likt tidigare avgör vikten.

För hemelektronik som bland annat datorer, skärmar, mobiltelefoner, surfplattor, TV-apparater och spelkonsoler höjs kemikalieskatten från 122 till 160 kronor per kilogram. För vitvaror, kylar, frysar, diskmaskiner, dammsugare och dylikt handlar det om en höjning per kilogram från 8 till 11 kronor. Lösa datorkomponenter omfattas inte av kemikalieskatten.

För att slå i taket behöver således en vara under kategorin hemelektronik väga in på 2,75 kilogram, vilket gör att exempelvis TV-apparater, datorskärmar och spelkonsoler får det maximala påslaget 440 kronor exklusive moms. Samtidigt blir påslaget avsevärt mindre på produkter som tunna bärbara datorer och försumbart för exempelvis mobiltelefoner.

white-xbox-one-s.jpg

Kemikalieskatten slår hårdast mot produkter som väger närmre 2,75 kilogram eller högre och inte kostar mer än några tusenlappar.

Effekten blir således att tyngre och billigare hemelektronik påverkas mest, något SweClockers kunde visa tidigare under våren. För spelkonsoler från Sony och Microsoft som kostar runt 3 000–4 000 kronor innebär höjningen ett potentiellt påslag för slutkund med omkring 100–150 kronor, medan det för en Iphone i 10 000-kronorsklassen handlar om tio kronor. Samtliga uträkningar som gjorts är utöver kemikalieskattens nuvarande satser.

Kritikerna menar att regeringen gör glädjekalkyler på kemikalieskattens effekter på statskassan, men även att den har rentutav negativa samhällsekonomiska effekter. Detta då handeln på tungt beskattade varor flyttar utomlands till andra EU-länder, där skatten inte gäller. Samtidigt menar många att skatten är "verkningslös" när det kommer till att få ned mängden farliga kemikalier i elektronik.

Resultatet sägs bli att Sverige går miste om arbetstillfällen, vilket i sin tur leder till lägre skatteintäkter till staten och kommuner. Regeringen menar i sin tur att kritiken och den utredning som gjorts av branschorganisationen HUI Research framförs på felaktiga grunder.

Läs mer om 2019 års ekonomiska vårproposition

Höjningen av kemikalieskatten är en del i Januariavtalet (JA) på 73 punkter, vilken regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingått med Liberalerna och Centerpartiet. Enligt denna ska parterna fram till nästa val 2022 sänka skatten på arbete med 15 miljarder kronor och höja med motsvarande på miljöområdet, så kallad grön skatteväxling.

Skattehöjningen föreslås träda i kraft den 1 augusti och beräknas tillföra ytterligare 224 miljoner kronor till statskassan under år 2019.

Läs mer om kemikalieskatten:

Skicka en rättelse
22

Antalet 5G-telefoner väntas nå 250 miljoner sålda enheter i år

Var femte telefon såld under året har kommer ha utrustats med 5G-stöd, menar Digitimes Research – men de flesta hamnar i Kina. Läs mer

27

Kommande Macbook kan komma att utrustas med ny ARM-krets

Processorn A14X Bionic kan komma att förpassas till Ipads enligt nytt rykte. Läs mer

84

Officiellt: Amazon lanseras i Sverige

Amazons vice president för EU-expansion bekräftar satsningen som inte helt oväntat utlovar låga priser och snabba leveranser. Läs mer

9

Twitter riskerar böter på upp till 250 miljoner USD

Missbruk av personlig data i syfte att anpassa reklam får FTC att inleda en utredning. Läs mer

38

Tysk återförsäljare presenterar retursiffror för grafikkort

Mindfactory gräver fram statistiska skatter ur sin databas om 120 000 sålda och cirka 3 000 reklamerade grafikkort. Läs mer

12

Samsung meddelar ARM-intresse

Koreanska Samsung ögnar brittiska ARM Holdings med målet att köpa upp till fem procent av företagets aktier. Läs mer

34

AMD kan inte möta efterfrågan på bärbara "Renoir"-processorer

Den tyska tillverkaren XMG beklagar förseningar och belyser marknadsläget på Reddit. Läs mer

10

Intel "Tiger Lake-H" lanseras nästa år enligt tillverkningspartner

Datortillverkaren Compal nämner åttakärniga högpresterande mobila processorer på 10 nanometer i sin kvartalsrapport. Läs mer

62

Google Pixel 4a är mellanklasstelefon med kameran i fokus

Med pressad prislapp och avskalade funktioner presenterar nu sökmotorjätten Pixel 4a, men svenska spekulanter lär bli besvikna. Läs mer

21

Sony redogör för Dualshock 4-kompatibilitet på Playstation 5

Handkontrollen till Playstation 4 kommer fungera på den kommande konsolen – förutsatt att du spelar PS4-spel. Läs mer

36

Huawei Kirin 1020 förväntas bli dyrare än Apples A14 Bionic

Huaweis kommande systemprocessor ser ut att landa storleksmässigt mellan Apples A14 Bionic och kommande Macbookprocessorer. Läs mer

8

Datormusens uppfinnare William English död vid 91 års ålder

Douglas Englebarts gamla vapendragare tillika "mother of all demos"-skaparen William English går ur tiden. Läs mer