Bill Gates: "Mitt största misstag på Microsoft var att missa telefonracet"

Mot slutet av 2019 avslutar Microsoft allt stöd för det mobila operativsystemet Windows 10 Mobile. Nu berättar Bill Gates att telefonsatsningen är hans största misstag på Microsoft.

År 2007 släppte Apple den första modellen av Iphone, som blev något av ett startskott på eran av smarta mobiltelefoner med pekskärm. Till en början tävlade en rad telefontillverkare om konsumenternas gunst, genom att lansera telefoner med egna operativsystem och funktioner såsom fysiska tangentbord.

Med facit i hand blev de mest populära operativsystemen Android, IOS och Windows Phone, där Microsoft år 2015 stöpte om sistnämnda till Windows 10 Mobile. Microsofts satsning på mobila operativsystem är dock ett avslutat kapitel i dagsläget, och i december 2019 skickas de sista säkerhetsuppdateringarna ut till Windows 10 Mobile-enheter.

So the greatest mistake ever is whatever mismanagement I engaged in that caused Microsoft not to be what Android is. That is, Android is the standard non-Apple phone platform. That was a natural thing for Microsoft to win. It really is winner take all.

I en intervju med riskkapitalbolaget Village Global berättar Bill Gates att hans största misstag på Microsoft var att misslyckas med att knipa den position på den mobila marknaden som Google-ägda Android har idag. Gates menar att telefonmarknaden endast har plats för en aktör för mjukvara vid sidan av Apple, en plats som han anser att Microsoft borde ha lyckats överta.

Windows Phone 1.jpg

Den något torftiga uppsättningen av applikationer för Windows 10 Mobile lyfts ofta fram som operativsystemets största brist, och Bill Gates påstår att detta är receptet för ett misslyckat alternativ till Apples IOS. Slutligen nämner han att det missade telefonracet i runda slängar innebär att ett värde om 400 miljarder USD hamnat hos Google, istället för hos Microsoft.

The Verge anmärker på att Gates uttalande är något förvånande, eftersom Steve Ballmer var VD och ytterst ansvarig när Microsoft tappade greppet om telefonmarknaden. Nämnvärt är dock att Bill Gates var ansvarig för utvecklingen av mjukvara fram till 2008, vilket således är åren inför lanseringarna av både Windows Phone och Windows Vista.

I samband med att Apple äntrade marknaden för smarta telefoner år 2007 hånade Steve Ballmer produkten för avsaknaden av fysiskt tangentbord. Detta uppges ha satt tonen för Microsofts satsningar på Windows Mobile – föregångaren till Windows Phone och Windows 10 Mobile. Windows Mobile fick sedermera skrotas till förmån för pekskärmsanpassade Windows Phone, som togs fram från grunden.

Använde du något av Microsofts mobila operativsystem? Vilket eller vilka, och tillsammans med vilken enhet? Dela med dig av dina tankar och erfarenheter kring Windows 10 Mobile och Windows Phone!

Källa: Village Global via The Verge

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
0

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

36

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

12

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

128

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

26

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

32

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

68

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • igår 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

82

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

32

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer

78

Mozilla säger upp 250 anställda

Företaget bakom webbläsaren Firefox omstrukturerar sin verksamhet och tackar av motsvarande 25 procent av arbetsstyrkan. Läs mer

44

Uppdaterad: Microsoft preciserar kommande Xbox-lansering till den 6 november

Nästa del i Halo-spelserien dröjer till 2021, ett besked som Microsoft kompenserar genom att minska spannet för Xbox-lanseringen.  Läs mer

50

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer