Nyligen lanserade Raspberry Pi 4 var en uppgradering av det rejälare slaget. Den fyrkärniga processorn bestyckades med de mer moderna ARM-kärnorna Cortex-A72, primärminnet växte till 4 GB och bildutgångarna dubblerades till två. En nyhet var också att enkortsdatorn bestyckades med USB Type-C för strömmatning, en port som det nu visar sig inte följer standarden.

Raspberry pi 4 2.jpg

Raspberry Pi 4 är utrustad med en USB Type-C-port som inte följer standardens specifikationer.

Problemet upptäcktes av teknikbloggaren Tyler Ward som ger en detaljerad genomgång av orsakerna i ett blogginlägg. Kontentan är att Raspberry Pi-ingenjörerna inte följer USB Type-C-standarden i implementationen av porten, vilket bland annat leder till att vissa batteriladdare inte kan användas och att Raspberry Pi 4 kan registreras som en ljudenhet av vissa USB Type-C-kablar.

Roten till problemet ligger i att USB Type-C-porten i Raspberry Pi 4 inte är utrustad med två resistorer för de två "CC"-pinnarna i kontakten. Raspberry Pi-ingenjörerna har istället utvecklat en egen kretsdesign där en ensam resistor används för båda CC-pinnarna. Detta bryter mot standarden och innebär att kablar som stöder hela USB Type-C-standarden, så kallat e-märkta kablar, inte fungerar fullt ut.

E-märkta kablar har kretsar som sköter energihantering, kommunikation med tillbehör, hastighet över kabeln och andra funktioner i specifikationen. E-märkta kablar är mer avancerade och brukar användas tillsammans med mer avancerade produkter som bärbara datorer. Eftersom Raspberry Pi 4-porten är kopplad fel kommer dessa kablar registrera den fel som en ljudenhet.

USB Type-C.jpg

Ett utdrag ur USB Type-C-specifikationen som visar hur två resistorer ska användas för den fullständiga implementationen av standarden.

Benson Leung, Google-experten som blev känd för att testa en mängd billiga och farliga USB Type-C-kablar, har valt att tycka till om Raspberry Pi-situationen. Kontentan av hans svar är att produktutvecklare inte ska försöka hitta på listiga metoder för att implementera USB Type-C, utan bara kopiera standarden exakt som den står beskriven i specifikationen.

Raspberry Pi Foundations medgrundare Eben Upton har efter problemen uppdagats erkänt i samtal med Techrepublic att implementationen är felaktig, och att han blev överraskad av att felet inte upptäcktes under utvecklingens gedigna testfas. Han nämner också att en revision som åtgärdar felet ska vara på gång. Till Ars Technica svarar Raspberry Pi Foundation att revisionen ska vara redo "inom ett par månader".

Till dess rekommenderar organisationen att Raspberry Pi 4-användare helt enkelt använder kablar och laddare som är kompatibla med produkten, exempelvis dess officiella laddare.

Läs mer om Raspberry Pi 4:

Erbjudande: Kaffemugg och Hardware Dreams

Sista chansen att beställa SweClockers legendariska modermodemet-mugg! Nu tillsammans med de allra sista exemplaren av t-shirten Hardware Dreams.
Just nu: 399 kronor inklusive frakt!

Köp här!