SSD-enheter i 2,5-tumsformat kommunicerar oftast över SATA-gränssnittet och är relativt strömsnåla och svala, varför aktiv kylning sällan är nödvändig. De senaste åren har dock M.2-anslutna lagringsenheter blivit allt vanligare i stationära datorer, eftersom anslutningen möjliggör användning av det betydligt snabbare gränssnittet NVM Express.

Lagringsstickornas minimala yta och tätt packade komponenter medför höga temperaturer, vilket kan sänka läs- och skrivhastigheter. Därför har företag såsom EK Water Blocks och Silverstone släppt fristående kylflänsar för ändamålet, medan många moderkort har inbyggda lösningar för att transportera bort värmen. Nu släpper tillverkaren Team Group en SSD-enhet som kyls av ett vattenblock.

Tforce cardea liquid 2.jpg

Enheten heter T-force Cardea Liquid och kommer i tre utföranden med 256 GB, 512 GB alternativt 1 TB lagringsutrymme. De specificerade läs- och skrivhastigheterna skiljer sig åt mellan de olika storlekarna och för den minsta gäller 3 000 respektive 1 000 MB/s, medan läshastigheter om 3 400 MB/s gäller för de andra två. Den största enheten kan skriva i upp till 3 000 MB/s och 2 000 MB/s listas för mellanmodellen.

Även nivåerna för slumpmässiga läs- och skrivoperationer (IOPS) är olika för modellerna och för den minsta anges 200 000 IOPS för båda. Enheten med 1 TB lagringsutrymme ska istället vara kapabel till 450 000 respektive 400 000 IOPS, och 512 GB-versionen hamnar däremellan på 350 000 och 300 000 IOPS.

Paradnumret för trion är dock det installerade vattenblocket, vars bottenplatta av aluminium tar emot värmen från SSD-enheten med hjälp av en värmeledande kudde (eng. thermal pad). Värmen överförs sedan till vattnet i blocket, men till skillnad från traditionell vattenkylning ansluts inte enheten till en radiator.

Istället ska värmen överföras till den omkringliggande luften, och likt en kylfläns av metall ska vattnet agera buffert och bidra till större kontaktyta. Team Group hävdar att vattenblocket sänker temperaturerna med omkring 10 grader, vilket är på samma nivå som EK Water Blocks anger för sin kylfläns i ett dåligt ventilerat chassi.

Fördelarna med det vattenkylda alternativet uppges istället vara en relativt låg profil samt att användaren själv kan byta och färgsätta vätskan som huserar i det transparenta vattenblocket. Enheterna levereras med tre års garanti, men det är i dagsläget oklart när produkterna blir tillgängliga på marknaden och till vilket pris.

Läs mer om M.2-anslutna SSD-enheter:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!