Elon Musk är en teknikentreprenör med många strängar på sin lyra. Efter att ha medgrundat och sålt betaltjänsten Paypal i slutet av 90-talet hade han etablerat tillräckligt goda finanser för att ge sig in i helt nya branscher, där elbilsföretaget Tesla sannolikt är hans mest kända satsning.

Han ägnar sig dock åt mer än bara elbilar. Musk är även grundare av Spacex som ägnar sig åt rymdfart och konstruktionen av raketer för ändamålet. Bolaget har sedan 2015 bland annat använt de egna rymdraketerna för att skicka ut satelliter i omloppsbana runt jorden, detta för att bilda satellitnätverket Starlink.

Starlink är tänkt att erbjuda rymdburen internetuppkoppling och bygger i dagsläget på 62 satelliter i omlopp runt jorden. För att testköra Starlink-nätverket passar Elon Musk på att skicka Twitter-meddelanden via tjänsten, något som visar sig fungera utan problem. Det första inlägget följs av ett andra inlägg som uttrycker glädje över att testet blev framgångsrikt.

Starlink.jpg

En bild på de första 60 satelliterna Spacex sköt upp som en del av Starlink.

Nätverket erbjuder i dagsläget endast begränsad täckning av testkapacitet. Spacex ursprungliga planer innefattade en ökning till 12 000 satelliter, men i ansökningar till Internationella teleunionen framkommer det att detta ska expanderas till 42 000 satelliter. Satelliterna kommunicerar med små markstationer som ansvarar för att konvertera signalerna till digital information och sedan skicka vidare signalerna.

Starlink-nätverket ska ligga till grund för en rymdbaserad internetanslutning som blir tillgänglig för alla, inklusive de delar av världen som idag saknar eller har begränsad åtkomst till internet.

Nyheter relaterade till rymden: