Med Windows 10X bygger Microsoft om sin gamla trotjänare till operativsystem från grunden. Allt från gränssnittet till underliggande bibliotek och funktioner rivs ut och görs om för att passa nya datortyper med vikbara eller dubbla skärmar. Trots moderniseringen stöds gamla traditionella Windows-applikationer.

Windows10X_01_e1570127842202_960x640_0.jpg

Under Microsofts utvecklarmässa 365 Developer Day lyfter företaget på skynket för operativsystemet Windows 10X. En av de stora vinsterna med moderniseringen av kodbasen är att systemuppdateringar kan laddas ned och installeras inom 90 sekunder, rapporterar The Verge. Detta möjliggörs genom att systemets grundläggande funktioner, drivrutiner och applikationer är separata vilket effektiviserar uppdateringar.

windows-10x-containers.jpg

Systemuppdateringar installeras snabbt i bakgrunden och installeras när användaren startar om systemet. Microsoft använder också container-teknik för gamla Win32-applikationer vilket innebär att dessa inte kan påverka systemfiler, vilket ska ge ökad säkerhet ställt mot vanliga utgåvan av Windows 10 där Win32-applikationer har samma åtkomst som UWP-applikationer.

Det innebär att en lättviktig version av vanliga Windows 10 startas upp i bakgrunden när en Win32-applikation ska köras i en container, vilken då agerar virtuellt system för applikationen. Win32-applikationer belastar med andra ord systemet betydligt mer än UWP-applikationer, vilka blir de som drar nytta av effektiviseringarna sett till prestanda och batteritid.

En stor del av den första vågen av Windows 10X-produkter bestyckas med Intels Lakefield-processorer, där processor och systemminne integreras på samma krets via Intels "Foveros"-teknik. Här integreras inledningsvis en kraftfull kärna av arkitekturen "Sunny Cove" med fyra enklare Atom-kärnor ur generationen "Tremont".

Microsoft menar att Windows 10X kan använda dessa kärnor asymmetriskt, och utvecklare kan välja att låta tunga applikationer skicka uppgifter till den kraftfulla kärnan medan mer lättviktiga uppgifter eller tjänster kan köras på de fyra enkla Atom-kärnorna. Upplägget ska ge Windows 10X en kombination av bra prestanda där det behövs och god batteritid.

Hybriddatorer med Windows 10X släpps under andra halvan av år 2020. Microsoft har tidigare meddelat att systemet ska användas i såväl företagets egna Surface-familj som i produkter från partnertillverkare som Asus, Dell och Lenovo.

Läs mer om Microsofts satsning på dubbla skärmar: