Tidigare i veckan började GOG erbjuda större utrymme för kunder att bestämma sig om ett köp är vettigt eller inte genom nya regler för återbetalningar. Den digitala spelåterförsäljaren – som ägs av CD Projekt Red – erbjuder kunden obegränsat med speltid och upp till 30 dagars tidsfrist där denne kan begära återbetalning.

geralt-thumbs-up.jpg

De nya reglerna är i linje med GOG:s inriktning "spelarna främst" (eng. gamers first), där de ger kunderna vad som kan liknas vid frihet under ansvar. Systemet kan givetvis missbrukas genom att massköpa spel, för att sedan när de spelats igenom begära återköp. Nu uttrycker spelutvecklare oro, speciellt med tanke på att vissa av dem inte meddelats om förändringarna förrän efter de trätt i kraft.

Bland spelutvecklarna som uttrycker oro märks Rami Ismail (Vlambeer), Mike Rose (No More Robots) och Ragnar Tørnquist (Red Thread Games). Kritiken kretsar främst kring att spelen är DRM-fria och att GOG därför inte kan se hur lång tid kunden har spelat när de begär återköp. 30 dagar är tillräckligt lång tid för att spela ut flertalet spel till fullo.

Men det finns utvecklare som ställer sig bakom GOG. En av dem är David Szymanski, utvecklaren bakom spelet Dusk. Hans erfarenhet är att kunder i regel är beredda att lägga ut pengar på produkter de gillar. Han säger att piratkopiering varit utbrett i flera år, och att det är mindre troligt att en kund går igenom mödan att köpa ett spel för att senare återköpa istället för att vända sig till piratkopiering.

Det är nämnvärt att GOG inte helt fritt erbjuder återköp, utan fortfarande kommer bedöma varje begäran individuellt för att motverka missbruk. Hur större spelutgivare såsom Blizzard och Bethesda ställer sig till GOG:s nya regler återstår också att se.

Läs mer om spelbutiker: