Numera taiwanesiska AOC är ett företag som kan spåra sina rötter ända tillbaka till år 1934, då företaget grundades under namnet Continental Radio and Television Corporation i Chicago, USA. Ett namnbyte till Admiral följde, och år 1967 grundades Admiral Overseas Corporation i Taipei, Taiwan. Detta blev början på det som idag kallas AOC.

AOC:s fokus har alltid legat på bildskärmar och TV-apparater, men detta till trots har de största framgångarna undgått företaget – fram till nu. Enligt ett pressmeddelande på företagets webbsida baserad på analysföretaget IDC:s statistik över 2019 års säljdata är AOC världens största producent av bildskärmar för gaming.

AOC har under flera år skördat framgångar på den europeiska marknaden, och dess produkter syns inte minst i tester hos SweClockers testpiloter. Starka siffror på den europeiska marknaden är dock inte tillräckligt för global dominans – år 2019 bar även med sig ett genombrott för AOC på den viktiga amerikanska marknaden, där företaget ökade sin försäljning med 67 procent.

Företaget nämner inte mer konkreta marknadsandelar i sitt pressmeddelande, utan hänvisar till IDC:s rapport Worldwide Quarterly PC Monitor Tracker. IDC å sin sida definierar en gamingskärm som en bildskärm med en uppdateringsfrekvens om minst 100 Hz, ett segment där AOC enbart på den svenska marknaden erbjuder hela 35 modeller.

Läs mer om AOC: